Taidetestaaja-logo

Taidetestaajat aloittivat syyskauden Aarteet maailmalta –näyttelyssä

Museodraama houkuttelee kasiluokkalaiset eläytymään näyttelyn teosten maailmoihin ja taidekeräilijöiden elämään.


Syksyn kierroksen idea

Museokierroksella nuoret palaavat sata vuotta ajassa taaksepäin vuoteen 1921, jolloin Fanny Sinebrychoff lahjoitti Sinebrychoffien taidekokoelman Suomen valtiolle. Yhdessä draamaoppaan kanssa nuoret lähtevät Helsingistä aikamatkalle eurooppalaisiin taidekeskuksiin, joissa he tutustuvat taiteen keräilijöihin ja taidekokoelmiin toiminnallisen museodraaman keinoin. Aikamatkailussa ajallisesti mahdotonkin on mahdollista: samassa matkaseurueessa matkustavat ja tutuksi tulevat Sinebrychoffin perhe, heidän helsinkiläisiä tuttaviaan sekä näyttelyssä olevien teosten keräilijöitä, taiteilijoita ja malleja. Matkaan mukaan tarvitaan tietenkin tarmokas matkaopas ja asiansa osaava valokuvaaja.

Draamakierroksella pohditaan yhdessä esimerkiksi, miksi juuri tietyt teokset ovat päätyneet matkoilta keräilijöidensä kokoelmiin. Toinen toistaan upeammat näkymät vilahtelevat junanvaunun ikkunoiden takana, kun kiidetään höyryn siivittämänä Alpeille, Alankomaihin aina Italiaan Firenzeen saakka. Mitä kaikkea voikaan tapahtua, ennen kuin matkaseurue on takaisin Helsingissä! Matkamuistona nuorilla on reissun jälkeen toivottavasti runsaasti omia kokemuksia ja oivalluksia niin yli sadan vuoden takaisesta elämäntyylistä, taiteen ja keräilyn tarinoista kuin omasta suhteesta taiteeseen ja kulttuuriperintöön.

Museodraama elävöittää taidetta ja historiallisen ympäristön


Taidetestaajat on valtakunnallinen taidekasvatusohjelma kahdeksasluokkalaisille. Sinebrychoffin taidemuseo on mukana ohjelmassa nyt neljättä vuotta. Kaikissa sisällöissä on museolla hyödynnetty osallistavaa museodraamaa, joka tuo elämyksellisyyttä ja keventävää hassutteluakin arkeen. Draaman kautta voi luoda tilanteita, joilla elävöitetään tyylikausia ja saadaan teokset keskustelemaan keskenään ja elämään aikalaiskontekstissaan.

Opas luo aina kierroksen alussa turvalliset puitteet draamalle ja ryhmässä tehdään yhteinen sopimus tulevasta ”leikistä”. Osallistavassa museodraamassa osallistujat tulevat mukaan juuri siten, kuin he itse haluavat rooliaan toteuttaa. Ketään ei pakoteta eikä ole tarkkoja ohjeita. Museodraama ei ole esittävää teatteria vaan kuin tarina, jossa eletään mukana. Nuoret antavat kierrosten jälkeen palautetta ja draama on yleensä tykätty ja erilaiseksi mielletty kiinnostava museokäynti.

Taidetestaajat ovat aiemmin seikkailleet kotimuseossa Rembrandtin siivellä Hendrickje Stoffelsin, Rembrandt van Rijnin kumppanin ja taidekauppiaan kanssa, sekä etsineet ja selvittäneet Medaljongin salaisuuksia ja arvoituksia rooli- ja pakopelivaikutteisissa draamoissa. Ulkotilaa puiston reunalla on myös hyödynnetty osalla aiemmista kierroksista ja kaunis kulttuuriperintöympäristö vanhan punatiilisen oluttehtaan ja puutalossa sijainneen tehtaankonttorin ja hevostallien läheisyydessä on tullut tutuksi nuorille. Taidetestaaja- käynti on kestoltaan 1,5 tuntia ja siihen kuuluu aina syventävä taidepajaosuus, joka toteutetaan Valkoisen kellarin seminaaritilassa.


Tänä vuonna Taidetestaajat tulevat Sinebrychoffin taidemuseolle Uudenmaan alueen kouluista.

Lämpimästi tervetuloa Taidetestaajat!