Salvator Rosa (Napoli 1615–1673 Rooma), Johannes Kastaja saarnaa, 1636–1638. Kuva: Dorotheum Wien, huutokauppaluettelo 08.06.2021.

Kokoelma täydentyy

Sinebrychoffin taidemuseon kokoelma on täydentynyt kahdella merkittävällä taidehankinnalla. Nyt hankitut teokset vahvistavat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmaa 1600-luvun alkupuolen taiteen osalta. Uudet hankinnat esitellään yleisölle osana taidemuseon uudistettua kokoelmanäyttelyä 27.11.2021 alkaen.

Salvator Rosa

Italialainen Salvator Rosa (Napoli, Italia 1615– Rooma, 1673) oli jo omana aikanaan tunnettu monipuolisena ja omaperäisenä taiteilijana. Maisemamaalauksesta tuli jo varhain keskeinen osa hänen taiteellista tuotantoaan ja hän sijoitti usein uskonnollisia aiheita keskelle villiä luontoa. Valon ja varjon käsittely toi maalauksiin dramaattista tunnelmaa, ja paljon myöhemmin romantiikan ajan taiteilijat ihailivat erityisesti Salvator Rosan tunnekylläistä taidetta. Johannes Kastaja saarnaa on korkeatasoinen ja hienostunut esimerkki Rosan varhaiselta kaudelta. Siinä näkyy vielä varhaisen barokin suuren mestarin Caravaggion vaikutusta, mutta myös Rosan myöhemmille teoksille tyypillinen tapa käyttää valoa ja varjoja korostamaan tapahtuman dramaattista tunnelmaa.

Abraham Bloemaert

Abraham Bloemaert (1564 – Utrecht, 1651) on yksi hollantilaisen kultakauden taiteen tärkeimpiä mestareita. Pitkän elämänsä aikana hän kuului Utrchtin koulukunnan johtaviin taiteilijoihin, ja opettajana hänellä oli suuri vaikutus myös seuraavaan taiteilijasukupolveen. Lepohetki pakomatkalla Egyptiin oli hyvin suosittu aihe 1500- ja 1600-luvun taiteessa kaikkialla Euroopassa. Joosef, Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi kuvataan usein viettämässä lepohetkeään suuren puun varjossa, kuten tässäkin maalauksessa. Aihe tarjosi taiteilijalle mahdollisuuden pohtia kolmen henkilön sommitelmaa yhdistettynä rauhalliseen maisemaan. Tähän teokseen on voitu liittää useita säilyneitä luonnospiirroksia. Se osoittaa, että teos on ollut merkityksellinen taiteilijalle itselle. Abraham Bloemaert tunnettiin hartaana katolilaisena, joka onnistui luomaan menestyksekkään uran muuten protestanttisessa Hollannissa.

Öljyvärimaalaus. Joosef ja Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi viettävät lepohetkeä suuren puun varjossa.
Abraham Bloemaert (Gorinchem 1564 – Utrecht 1651), Lepohetki pakomatkalla Egyptiin, signeerattu ja päivätty a.o. A. Bloemaert f. 1646. Kuva: Dorotheum Wien, huutokauppaluettelo 08.06.2021.