Alfred-William-Finch
Alfred William Finch: Hedelmäpuutarha La Louvièrestä.1890. Museovirasto. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Huvia ja hyötyä: Linné ja pieni pala paratiisia -näyttely laajenee

Punaisen kellarin teoskokonaisuus työntää sormet multaan ja nostaa esille kasvun ihmeet. Esillä on laaja kattaus puutarhatyöhön ja sadonkorjuuseen liittyviä teoksia, kuten Amélie Lundahlin levollinen ”Puutarhatyttö” sekä Pekka Halosen herkullinen ”Tomaatteja”. Esillä on myös ensimmäistä kertaa Giuseppe Maria Mitellin ”L’Arti per via” -sarja.

Luonnon kiertokulku on aina määritellyt ihmisten arkea. Se on tärkeässä roolissa eri kulttuurien mytologiassa. Antiikin tarinoista se on löytänyt tiensä eurooppalaiseen kuvataiteeseen. Vuodenaikoihin tai kuukausiin liittyvissä taideteoksissa on usein kuvattu puutarhatöitä. Hedelmiä ja kasviksia on esitetty taideteoksissa symboleina tai ornamentteina kuten kukkiakin. Asetelmateoksissa puutarhan sato puolestaan on saanut pääroolin.

Giuseppe Maria Mitellin vuonna 1660 julkaistu kiinnostava sarja L’Arti per via (Ammatteja katukuvassa) käsittää kokonaisuudessaan 40 teosta. Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin kuuluu sarjasta 23 teosta. Etsaukset perustuvat Annibale Carraccin n. 1590 syntyneisiin piirustuksiin. Sarja ilmentää Carraccin innostusta ympäröivään arkielämään. Teoksissa on kuvattu työläisiä ja myyjiä, jotka harjoittivat ammattiaan Bolognan kaduilla. Kaupungin tuolloin vähiten arvostettuja ammattiryhmiä on kuvattu kunnioittavalla, jopa monumentaalisella tavalla. Alkuperäisistä 75 piirustuksesta on säilynyt vain nuohoojaa esittävä teos, joka on Edinburghin National Galleries of Scotlandin kokoelmissa.

Lue lisää näyttelystä.

Linné ja pieni pala paratiisia Punaisessa kellarissa 14.5.–28.8.2022