Parketointi.

Konservaattori Jean-Albert Glatigny vierailulla Sinebrychoffin taidemuseossa

Belgialainen konservaattori Jean-Albert Glatigny Royal Institute for Cultural Heritagesta oli vierailulla Sinebrychoffin taidemuseossa 10 päivän ajan. Glatigny on puulle maalattujen teosten rakenteelliseen konservointiin erikoistunut asiantuntija, joka työskentelee eri puolilla maailmaa mittavien paneeliprojektien parissa.

Jean-Albert Glatignyn johtamassa konservaattoreille suunnatussa työpajassa perehdyttiin erilaisiin teosten tukirakenteisiin liittyviin ongelmiin ja suunniteltiin, mitä teoksia kannattaisi ottaa seuraavaksi työn alle.

Monissa paneelimaalauksissa on tukirakenne, joka on lisätty niihin 1800-luvulla. Joissain paneeleissa tukirakenteena on syyn suuntaisesti poikkipuita, jotka eivät liiku lainkaan. Tällainen tukirakenne estää paneelin luonnollisen elämisen, joka johtaa siihen, että paneeliin ilmestyy halkeamia. Konservoinnissa nämä parketoinnit* otetaan joko kokonaan pois tai niitä muokataan niin, etteivät ne estä puun elämistä.

* Parketointi tarkoittaa listoitusta, joka laitetaan puun, vanerin tai vastaavan levyn taakse estämään vääntymistä. Parketoinnin tarkoituksena on tukea maalauspohjana käytettävää levyä.

Francesco Francian Pyhä Rochus sai uuden tukirakenteen Glatignyn käsissä.

Osana työpajaa Glatigny piti myös luennon, jonka aiheena oli kuuluisan Jan van Eyckin Gentin alttarimaalauksen konservointi, sekä muita esimerkkejä paneelien konservoinnista, mm. Bruegel vanhemman teoksista.

Kiitämme pitkäaikaista yhteistyökumppaniamme Sinebrychoff Oy:tä tuesta, joka mahdollisti workshopin toteuttamisen.

Tukirakenteet kiinnitettiin aikanaan liimalla. Kuvissa konservaattori poistaa parketointia.