Vanhan taiteen asiantuntija
Sinebrychoffin taidemuseossa tehtävä tutkimustyö kohdistuu ensisijaisesti omiin kokoelmiin, mutta museo pyrkii myös edistämään vanhan taiteen tutkimusta laajemmin. Kun taideteoksia konservoidaan, syntyy uutta tietoa, jota tarvitaan syvällisemmän taidehistoriallisen tutkimuksen tueksi.
Näyttelyjulkaisujen kautta tutkimustyön tulokset saavuttavat sekä laajemman yleisön että kansainväliset asiantuntijat. Tutkimustyö synnyttää asiantuntijaverkostoja ja työn tuloksia voidaan esitellä kiinnostavasti näyttelyissä.
Maamme merkittävimmän vanhan taiteen kokoelman haltijana Sinebrychoffin taidemuseolla on erityinen vastuu tukea vanhaan taiteeseen kohdistuvaa tutkimusta yliopistoissa sekä parantaa kokoelmiensa saavutettavuutta.
Provenienssitutkimus
Omistajahistorian tutkimuksella kartoitetaan taideteoksen elinkaari mahdollisimman tarkasti. Teoksen aiempi historia sisältää tiedot siitä, miten teos on vaihtanut omistajaa ja liikkunut kokoelmasta toiseen. Tiedot luovat teokselle kontekstin ja ovat siksi tärkeä osa museotyötä.
Teoksen eri vaiheita tutkimalla saadaan uutta tietoa keräilijöistä ja taidekokoelman historiasta. Vanha eurooppalainen taide on kulkeutunut Suomeen hyvin erilaisia reittejä pitkin. Tietoja on myös kadonnut matkan varrella ja siksi tarinaan jää usein aukkoja. Provenienssin tutkimuksella varmistetaan, että teoksen historia ei kytkeydy laittomaan tai eettisesti arveluttavaan toimintaan. Uusien hankintojen yhteydessä teosten provenienssiin kiinnitetään erityistä huomiota.
Kansainvälisesti yhdessä
Vanhan eurooppalaisen taiteen tutkimus vie keskelle kansainvälistä tutkimuskenttää. Vanhojen mestareiden teokset ovat levinneet museoiden kokoelmiin ympäri maailman. Kansainvälinen yhteistyö museoiden kesken on luontevaa ja johtaa uusien yhteistyöhankkeiden syntymiseen. Sinebrychoffin taidemuseo osallistuu aktiivisesti kansainvälisten tutkijaverkostojen toimintaan. Esimerkki tästä on Hollannista käsin toimiva CODART.
Liittämällä kokoelman teoksia kansainvälisesti ylläpidettyihin tietokantoihin parannamme kokoelman saavutettavuutta ja vahvistamme museon yhteydet vanhan eurooppalaisen taiteen tutkimuskenttään.

FNG Research
FNG Researh on englanninkielinen digitaalinen tutkimusjulkaisu, jonka artikkelit käsittelevät Kansallisgallerian kokoelmissa ja museoissa tehtävää tutkimusta.

Arkiston ja kirjaston tietopalvelu
Sinebrychoffin kirjaston aineistoon voit tutustua Ateneumin tutkijakirjastossa. Sinebrychoffin kirjastossa on vanhaa ulkomaista taidetta käsittelevää kirjallisuutta.