bool(false)

Resor och herrgårdsresor

Resor

 

STOCKHOLM 9.-10.11.2012

9.-10.11.2012 genomförde föreningen sin första utlandsresa. Resans mål var Stockholm där gruppen besökte Grand Antiques på Nordiska museet, Nationalmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde och Hallwyllska museet.

Antikutställningen besöktes under ledning av föreningens viceordförande Arthur Aminoff. Överintendent Bernt Arell presenterade Nationalmuseum och dess samlingar, varefter “Stolthet och fördom”, en utställning om konstnärinnor i Frankrike och Sverige, beskådades och avnjöts. På Prins Eugens Waldemarsudde förevisade vänföreningens ordförande Hans Dyhlén det gamla konstnärshemmet. Museichef Heli Haapasalo presenterade de mycket personliga samlingarna i Hallwylska palatset.  På resan lades grunden för ett kommande samarbete med såväl Nationalmusei Vänner som med Waldemaruddes Vänner.

ST.PETERSBURG 26.-28.4.2013

I april reste föreningen till St.Petersburg för att bekanta sig med den historiska stadens fantastiska konstskatter. Till programmet hörde bl.a. den osannolika möbelavdelningen på Eremitaget − rundvandringen leddes av chefskuratorn − Mikaelspalatset, Petershof och Gatchina samt premiären. Gruppens egen guide var Irma Niskanen.

SLOTTS– OCH HERRGÅRDSRESA TILL SVERIGE 24.–25.5.2014

På den mycket omtyckta och snabbt slutsålda vårliga resan till Skåne, besöktes slott och herrgårdar, imponerande både för historia och utseende. Målen var Torup, Krageholm, Sövdeborg och som huvudmål Övedskloster. Det enda sorgliga med den i övrigt mycket lyckade resan var att besöket på Sövdeborg blev inhiberat. Lyckligtvis kunde det ersättas med en rundtur på Charlottenburgs slott.

RESAN TILL NORDITALIEN 2. – 6.9.2015
(Repris 13.–17.4.2016)

Under resan bekantade sig medlemmarna med det rika kulturarvet i Veneto. Som specialist på resan verkade Konstmuseet Sinebrychoffs chef FD Kirsi Eskelinen. Under resan bekantade sig deltagarna med de viktigaste sevärdheterna i Padua, beundrade Veroneses och Tiepolos fresker i det magnifika Villa Barbarossa . I villorna i Villa Valmarana ai Nani bekantade sig resenärerna med Jacopo Bassanos konst i kyrkor och museer samt njöt av de underbart vackra vyerna under besöket på Isola del Garda. Reseledare var Satu Mäkelä.

MADRID OCH TOLEDO 5.-11.9.2016

Föreningen bekantade sig med Spaniens konstskatter i september 2016. På resan bekantade sig medlemmarna med Madrid och dess kulturutbud, men gruppen besökte också Toledo, Gosálbez Ortis vingård samt Chinchóns småstad.

På den programrika resan bekantade gruppen sig med Pradomuseet, det kungliga slottet i El Pardo, Sorolla museet, Lázaro Galdiano-museet, Lope de Vegas hemmuseum, Museo del Romantismo, Thyssen-Bornemiszan museet, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando -museet och Toledos världsberömda katedral ja Santo Tomén kyrkan.
Gruppen guidades av FD Liisa Väisänen.

 

Herrgårdsresor

 

VÅRUTFLYKT 26.5.2012

I maj besökte föreningen herrgårdarna Stensböle och Tervik i Östra Nyland. Stensböle gård besöktes under ledning av representanter för Svenska litteratursällskapet och Tervik gård under ledning av familjen Ehrnrooth.

RESAN TILL HERRGÅRDARNA 14.9.2013

Utfärdsdeltagarna besökte de historiska herrgårdarna Malmgård och Kulla gård i Östra Nyland.

Först gick resan till Malmgård där greve Johan Creutz verkade som värd för gruppen. På Malmgård avnjöts också lunch. På Kulla gård guidade professor Bo Lönnqvist och agronom Stina Björksten sällskapet.

HÖSTRESAN 6.9.2014

En vacker septemberlördag gjorde föreningen sin redan traditionella herrgårdsresa till Tjusterby herrgård och Heinola museum.

I Tjusterby blev resenärerna vänligt mottagna av det sakkunniga värdparet Eva-Karin Wilkko-Antell och Christer Antell. På Heinola stadsmuseum fick man beundra den omfattande Barock-utställningen under museidirektör Kari-Paavo Kokkis inspirerande och roliga guidning.

VÅRUTFLYKT TILL ÅMINNE OCH PADDAIS GÅRDAR 9.5.2015

På Åminne bekantade sig medlemmarna med den vackert restaurerade gården under värdparet Saara och Björn Wahlroos ledning. På Paddais presenterades gårdens konstskatter av ägaren Fredrik Rosenlew. Utfärdsprogrammet, målen, maten och framför allt det gästfria mottagandet de båda gårdarnas värdpar visade rönte stor uppskattning.

HERRGÅRDSRESA 21.5.2016 TILL JOROIS

I Jorois bekantade sig medlemmarna med herrgårdar Järvikylä, Örnevik och Frugård. Gårdarnas värdfamiljer, som alla är medlemmar av ätten Grotenfelt, verkade som gruppens guider under besöket.