Valentin de Boulogne: Allegori över Italien

Valentin de Boulognes (1591–1632) monumentala målning Allegori över Italien (1628–29) visas på Konstmuseet Sinebrychoffs andra våning. Verket deponeras på Konstmuseet Sinebrychoff under den tid Finlands Rom-institut Villa Lante renoveras. Valentin hör till Caravaggios (1571–1610) mest betydande efterföljare. På miniatyrutställningen presenteras målningens unika historiska kontext.

  • 6.9.2023–12.1.2025
våning 2 , ställs ut för ca ett och ett halvt år
Biljetter: fritt inträde
Valentin de Boulogne: Allegory of Italy (1628–1629). Detalj. Institutum Romanum Finlandiae. Bild: Alessandro Vasari.

Allegori över Italien

Allegori över Italien (olja på duk, 333 x 245 cm) hör till höjdpunkterna i Valentins produktion. Den är ett representativt exempel på konst från den romerska barockens guldålder. Forskare anser att den storskaliga målningen är konstnärens viktigaste verk vid sidan av en altartavla som finns i Vatikanens samlingar. Det finns inget jämförbart verk från den italienska barocken i finska konstsamlingar. 

Utställningens kurator är FD, intendent Ira Westergård.

Målningen hyllar släkten Barberini

Målningen beställdes av kardinal Francesco Barberini. I verket hänvisas till släktens framgång och höga ställning inom den romerska eliten. Släktens ställning i Rom och Italien kulminerade 1623, då Francesco Barberinis farbror, Maffeo Barberini, utsågs till påve under namnet Urban VIII. I Barberinis nya palats fick Allegori över Italien en hedersplats.

Allegori betyder metafor, eller metaforisk framställning. I målningen kombineras det allegoriska innehållet med konstnärens användning av levande modeller och med ett formspråk baserat på naturalism. Den unga kvinnan på bilden representerar Italien, figuren framme till vänster står för floden Tibern i Rom, och figuren framme till höger floden Arno i Florens. Målningens detaljer knyter den till släkten Barberini.

Galleri

Valentin de Boulogne (1591–1632)

Valentin kom från Frankrike och föddes i en by nära Paris. Man känner till väldigt lite om hans tidiga liv eller utbildning i Frankrike.

Han var med säkerhet bosatt i Rom från 1614 framåt, och trivdes bäst med flamländska och holländska konstnärer. Han anslöt sig omedelbart till Caravaggios (1571–1610) anhängarkrets och antog en ny stil baserad på realism.

Valentins konst kännetecknas av starka kontraster mellan ljus och skugga. Det finns en genomgående tendens till realism, till och med till naturalism. Motiven är berättande, och personernas uttryck och gester betonas.

Man känner till omkring 60 verk av konstnären. I likhet med Caravaggios efterföljare, caravaggisterna, i allmänhet, omfattar också Valentins produktion många genremålningar föreställande krogscener, kortspelare, siare och musiker. Största delen av hans produktion består emellertid av religiösa målningar som finns i privata samlingar. Allegori över Italien är mycket exceptionell i Valentins konstnärskap.

Valentin avled i förtid 1632. Enligt en anekdot föll han i en fontän efter en våt kväll på krogen, insjuknade i feber och avled några dagar senare.