Italiens och Orientens tjusning

Ippolito Caffi

Den italienska konstnären Ippolito Caffi var en äventyrare och patriot, som specialiserade sig på stadsvyer och landskap.

  • 1.2.–27.5.2018
Biljetter: med museibiljetten
Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen.

Ippolito Caffi (Belluno 1809–Lissa 1866) både fortsatte och förnyade vedutamåleriet. Han beundrade den kända konstnären Canaletto och detta framträder som ett ljust och klart uttryck i hans tidiga havs- och arkitekturvyer. Senare blev han berömd för dimhöljda landskap som var målade i en intensiv, romantisk anda. I Caffis nattliga landskap förvandlades staden till en scen där byggnaderna inte längre hade huvudrollen utan det drömlika ljusets hemlighetsfulla skimmer.

Utställningen tar åskådarna med på en resa till Venedig, Rom, Neapel, Konstantinopel och andra städer i Orienten. Ippolito Caffi var en äventyrare som inte nöjde sig med de sedvanliga turistlederna utan reste även till avlägsna trakter utan fruktan för riskerna. Målningarna, akvarellerna och teckningarna från Egypten, Syrien och Jerusalem visar oss platser som inte var vanliga resmål under en Grand Tour.

Caffi, som hade en mångfasetterad personlighet, var också en hängiven fosterlandsvän. Han deltog i det venetianska upproret mot Österrike och stupade i sjöslaget vid Lissa år 1866, då flaggskeppet Re d’Italia sjönk i Adriatiska havet.

På utställningen visas 73 målningar och sammanlagt 15 teckningar och akvareller från samlingarna i Fondazione Musei Civici di Venezia.