Caesar van Everdingen

Penselns mästare från Rembrandts tid

Caesar van Everdingen målade ståtliga borgarporträtt, imponerande historiemålningar och sensuella motiv från antiken. Han utnyttjade sin exceptionella virtuositet med penseln för att fånga sammetstygets mjukhet, pälsverkens glans och klädtygernas skimmer på duken.

  • 2.2.–14.5.2017
Biljetter: med museibiljetten
Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen.

Caesar van Everdingen (1616/1617–1678) var en ansedd mästare på sin tid, den holländska klassicismens klaraste stjärna. Han hamnade dock senare i skuggan av Rembrandt, i likhet med många andra holländska målare från 1600-talet. Nu har Caesar van Everdingen blivit återupptäckt och hans produktion, som experter betraktar som en av de bästa på 1600-talet, håller på att omvärderas.

Caesar van Everdingens första privatutställning hade vernissage i september 2016 i Stedelijk Museum Alkmaar, fyrahundra år efter konstnärens födelse. Utställningen är kulminationen av ett flerårigt forsknings- och konserveringsprojekt och en stor händelse i konstkretsarna i Holland. Utställningens pärla är ett mäktigt grupporträtt av det gamla borgargardet i Alkmaar.

Utställningen ordnas i samarbete med Stedelijk Museum Alkmaar.