bool(false)

Skolor och daghem

Välkommen på Konstmuseet Sinebrychoff!

På den här sidan hittar du information om vad Konstmuseet Sinebrychoff erbjuder åt skolor och daghem. Vi hoppas att alla lärare bekantar sig med våra anvisningar inför museibesöket (PDF) >>

I våra guidningar och uppgifter beaktas läroplanernas övergripande mål, och de kan utmärkt väl anpassas inte bara till att behandla innehållet i bildkonst, formgivning, textilslöjd och historia, utan också till att begrunda, granska och strukturera kulturella företeelser inom olika områden. Temaprogram speciellt avsedda för dagisgrupper och vissa av skolans årsklasser erbjuds igen under höstsäsongen 2019.

Vi erbjuder visningar på Hemmuseet gratis för daghem/förskolor, skolor och andra stadiets elever.

Bokningar tas emot på bokningsnummer 0294 500 500 (mån-fre kl. 9-15), email bokningar(at)nationalgalleriet.fi

HEMMUSEET
Konst, stilar och ber
ättelser på Bulevarden

Hur såg ett praktfullt, borgerligt hem i Helsingfors ut för ungefär hundra år sedan? Paul och Fanny Sinebrychoff inredde sitt hem enligt olika stilperioder allt ifrån holländsk barock till klassisk empire. Övre våningen på Bulevardens sida, hemmuseet, är inrett så som det enligt Signe Branders fotografier såg ut i början av 1900-talet. Guidningen är kryddad med anekdoter och redogör för modets, formgivningens och konstens stilperioder liksom också de olika epokernas märkvärdigaste seder, föremål och det bästa skvallret. Kom med och upplev hur guidningen väcker den gamla bryggerisläktens hem till liv. Ställ frågor, säg vad du funderar på, undersök och tolka konst, ta bilder av märkvärdigheter och andas in hemmuseets väsen.

Hemmuseet ligger på en lättillgänglig plats i en ovanlig, från vardagen avvikande miljö vid Sandvikstorget, intill en park, i hjärtat av Helsingfors. Tornet i parken inbjuder till att klättra upp på kullen för att också betrakta det bevarade forna bryggeriet vid parken. Byggnaderna är av rödtegel såsom traditionen för industribyggnader påbjöd.

Längd: 45 min.

AKTUELLT
Himmelska färger – Blått och guld
28.3.–25.8.2019

Blått och guld hör historiskt till de mest kostsamma materialen. På grund av materialens lyskraft och dyrbarhet har de får otaliga betydelser. Guld syftar på solen, Gud, makt och rikedom. Blått är ärans och dyrbarhetens färg som också symboliserar makt. I den medeltida konsten var guldet en symbol för himmelriket. Jungfru Maria satt som en drottning omgiven av guld och prakt. Det himmelska ljuset framhävdes av Marias blå mantel. Betydelserna har under årens lopp blivit alltmera symboliska. Material och färger inverkar på våra associationer, minnesbilder och känsloupplevelser.

 

Vi har fri entré för utställningar för alla under 18 år samt för lärare med sin grupp. Om du är på väg till Konstmuseet Sinebrychoff med din klass utan förbeställd visning anmäl ändå besöket på förhand till vår e-postadress siffinfo(at)siff.fi

Grupper som vill fördjupa sin upplevelse av museets utställning har möjlighet att boka en guidad visning. Gruppvisningar är avgiftsbelagda och tar 45 min. att genomföra. Maximalt deltagarantal för grupper är 25 personer och för småbarngrupper (daghem/förskolor) 15 barn. Guidningspris för skolor är 70 e.

Guidningar bör helst bokas en vecka i förväg. Annulering av guidning är avgiftsfritt en vecka före guidningen. För icke-annulerade guidningar debiteras det normala priset för en guidning.

Det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid att förbereda besöket och gå igenom det efteråt, för att museibesöket ska bilda en helhetsbetonad inlärningsupplevelse.

Besöket kan fördjupas i gruppen med help av de bifogande arbets- och diskussionsidéerna(PDF) >>

I utställningen finns det också en berättarlåda för att ge inspiration för alla museibesökare.  Läs mera här (PDF) >>