bool(false)

Möbler och andra föremål

Möbler

Rummen i det Sinebrychoffska hemmet är inredda i olika stilarter. Det största rummet är i kejserlig empire och sällskapssalongen i gustaviansk stil, medan arbetsrummet och matsalen går i holländsk barockstil.

Empiresalen är husets ståtligaste rum, med husets värdefullaste möbler och takkronor. Det magnifika mahognymöblemanget anskaffades troligen redan på 1850-talet av Paul d.y:s far, Paul Sinebrychoff d.ä. Möblemanget kommer enligt traditionen från palatset Ropsha i Ryssland och har tillhört det kejserliga ryska hovet. Det består av två stora soffor samt stolar, bord och piedestaler. Sofforna och stolarna är enligt empiretidens mode klädda i gult sidentyg.

Kustavilainen sali. Kuva: Arno de la Chapelle (2005).

Gustavianska salongen. Foto: Arno de la Chapelle (2005).

 

I den gustavianska salongen står ett rosa möblemang bestående av fåtöljer, soffor, stolar, fotpallar och ett bord. De sidenklädda stolarna och sofforna är tillverkade på 1700-talet, bordet däremot först på 1800-talet. Möblerna har förgyllts i slutet av 1800-talet. En av stolarna är tillverkad i Stockholm och signerad av mästaren Jacob Malmsten. Paul Sinebrychoff betalade 3 030 kronor för möblemanget.

Salongens värdefullaste möbel är den intarsiadekorerade cylindersekretären i mahogny, som ursprungligen har tillhört Gustaf III:s syster, prinsessan Sofia Albertina. Möbeln är ritad av Louis Masreliez och tillverkad av hovsnickaren Gustaf Adolph Ditzinger. Cylindersekretären representerar den sengustavianska stilen, som nådde sin fulländning just i Masreliez’ inredningskonst under första hälften av 1790-talet.

Golvet är täckt av en äkta gustaviansk parkett från ett svenskt 1700-talsslott. Under vinterkriget förstördes parketten delvis och är efter omläggningen mindre än den ursprungliga.

Paul Sinebrychoffs arbetsrum är inrett i holländsk barockstil med lädersoffor och massiva skåp. Kabinettskåpen är från cirka 1600-talet.

Matsalen är inredd i holländsk barockstil med kabinettskåp, Delftfajans och kinesiskt porslin, lampetter och spiralsvarvade stolar. Matsalsgruppen med bord och 18 stolar i nybarock köpte Paul Sinebrychoff i Stockholm 1904. På bordet hade man en orientalisk matta.

 

Klockor

Konstmuseet Sinebrychoff har en för finländska förhållanden unik klocksamling. Den består av två golvklockor, en väggklocka, fyra bordsklockor och två fickur.

Det intressantaste objektet är en bordsklocka med spelverk. Klockan är en julgåva från Paul Sinebrychoff till hustrun Fanny år 1900. Den är tillverkad av Zacharias Besck (d.ä. eller d.y.) i Stockholm i början av 1700-talet. Klockan har åtta spelrullar med olika melodier. Liknande bordsklockor finner man endast hos medlemmar av det svenska kungahuset.

Fickuret med guldboett ropade Paul Sinebrychoff in på Bukowskis auktion i oktober 1902. Uret är signerat Baillon, Paris. Boettens baksida pryds av en emaljdekor som visar Venus och Jupiter uppe bland molnen och Amor med pilbågen som vittne till deras möte.

 

Silverföremål

Paul och Fanny Sinebrychoffs silversamling omfattar 29 föremål, av vilka de flesta har anskaffats av Fanny Sinebrychoff. Samlingen belyser den nordiska guldsmedskonstens utveckling under hundra år (1660–1760). Bland föremålen finns både sådana som tillverkats i de nordiska metropolerna Köpenhamn, Stockholm och Kristiania (nuvarande Oslo) och sådana som har tillverkats av guldsmeder i mindre städer ute på landsorten. En del av samlingen är utställd i hemmuseet.

 

Porslinsföremål

Föremålen i porslinssamlingen har anskaffats av Fanny Sinebrychoff. Den omfattar nästan trehundra kinesiska och europeiska porslinsföremål, bl.a. serviser i Meissenporslin och Delftvaser i kinesisk stil.

 

Glasföremål

Den sinebrychoffska donationssamlingen omfattar tio glasföremål och delar av glasarmaturer. Den innehåller bl.a. bägare, dricksglas och pokaler av mellaneuropeisk tillverkning från framför allt 1700- och 1800-talet.

 

Konstindustriella föremål

Paul och Fanny Sinebrychoffs donationssamling innehåller också ljusstakar, vaser och piedestaler. De finns utställda i hemmuseets salar.