Konstmuseet och bryggeriet – samarbete redan för 100 år
Namnet Sinebrychoff förenar konsten och ölet. Bryggerisläktens Paul Sinebrychoff den yngre och hans fru Fanny donerade i deras gemensamma sista vilja den värdefulla konstsamlingen till finska staten 21.10.1921. Donationen blev grunden till konstmuseet. Staten hade inga lämpliga utrymmen för konstsamlingen, så museet öppnades i familjens hem, Bulevarden 40.
När vinterkriget bröt ut 1939 evakuerades konstsamlingen till säker förvaring, och först 1960 öppnades museet i de tidigare utrymmen på Bulevarden.
Bryggeriet har stött museets verksamhet med ekonomiska donationer, som har gjort möjligt att skaffa värdefulla konstföremål, genomföra olika bokprojekt och utställningar som lockat internationell publicitet – en av dessa var 2020 då freskomålare Giovanni Batista Tiepolos konstverk presenterades för första gången i Norden.
Sinebrychoff firade sitt tvåhundraårsjubileum i 2019, och i detta sammanhang donerades målningarna av släktens märkesmän och -kvinnor och marmorskulpturerna av Nikolai och Paul den äldre till museet. Dessa konstverk var utställda för allmänheten för första gången under temat ’Familjen Sinebrychoff – Sandvikens välgörare”. Dessa konstverk är nu placerade i hemmuseet, och kan där beundras av alla besökare.
”I början av 1990-talet flyttade bryggeriet till Kervo, 30 kilometer från Helsingfors, men trots avståndet har vårt samarbete fortsatt starkt”
– Marja-Liisa Weckström, direktör för kommunikation och samhällsansvar
Bekanta dig med Sinebrychoffs bryggmästarnas historia från början av 1800-talet till dessa dagar: på finska eller på engelska.
