Katsushika Hokusai: Vy från Fukagawa under Mannenbashi bron. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Hur skapas ukiyo-e träsnitt?

Konstnären tecknade eller målade bilden med bläck. Förläggaren, det vill säga bildens beställare, levererade bilden till en blockskärare. Teckningen fästes på ett träblock på vilket bilden kopierades genom att de delar som inte skulle ha färg skars ut. Förläggaren valde antalet färger, och konstnären planerade färgerna. Om text ingick behövdes en kalligraf.

Träsnittsavdragen har ofta många färger! För varje färg måste ett separat träblock göras, och färgerna trycktes i tur och ordning på pappret. Färgen fuktade pappret vid varje avdrag. För att bildens delar skulle hamna på rätt plats måste pappret klara flera avdrag utan att töja. Papprets viktigaste råvara var fiber från den buskliknande kozo-växten. Papperskvaliteten var bättre ju mera kozo-fiber det innehöll.

För att bilden skulle bli hel var det viktigt att blocken riktades rätt. De olika träblocken var som ett pussel. Med ett block gjorde man till exempel himlen, med ett annat en av kimonons färger, med nästa följande färg på kimonon. För varje arbetsskede krävdes speciella yrkesmän: träsnidare, blockskärare och de som gjorde avdragen. Initiativet till ett projekt togs av förläggaren som beställde originalbilden av en konstnär.

Vildkörsbärsträ som användes för avdragen var dyrt. Av blocken användes ofta båda sidorna. För att spara på material kunde man skära ut bilden för två eller tre olika färger på samma sida. På så sätt kunde man göra olika färgers avdrag med samma block.  

Under träsnittens blomstringstid gjordes upp till tusen avdrag av samma bild. Mot slutet var blocken emellertid så slitna att avtrycket inte var lika snyggt som i början. Det är fortfarande möjligt att kopiera gamla populära bildmotiv, men då måste de gamla, slitna blocken ersättas med nya.