Nina Sarnela: Den föränderliga arktiska atmosfären – utforskning av de arktiska polarområdena

Föreläsningen av Nina Sarnela, FD, Helsingfors universitet, är en del av programmet för utställningen Peder Balke – Förtrollad av Arktis.

  • 27.9.2023 kl 18–19
på finska
Seminarierum
Biljetter: med museibiljetten
Peder Balke (1804–1887): Bergsformationen De sju systrarna, 1845–1850. The Gundersen Collection. Foto: Morten Henden Aamot / The Gundersen Collection.

Klimatet förändras mycket snabbt i Arktis. Effekterna av uppvärmningen är komplexa, med havet och atmosfären, med sina moln och fina partiklar, i ständig och känslig kontakt med varandra. För att bättre förstå förändringarna i den arktiska atmosfären har Helsingfors universitet genomfört flera omfattande forskningsuppdrag till Grönland, Svalbard och Arktiska oceanen i internationellt samarbete med andra forskningsinstitutioner.

Nina Sarnela (FD) är universitetsforskare vid Institutet för atmosfär- och jordsystemsforskning vid Helsingfors universitet. Hennes forskning fokuserar särskilt på atmosfäriska gaser, som bildar fina partiklar som kan växa till molndroppar. I sitt arbete ansvarar hon för mätningar av kondenserbara gaser i EU:s forskningsinfrastruktur ACTRIS och är meddirektör för Polar and Arctic Atmospheric Research Group.

Alla Peder Balke föreläsningar

Se alla evenemang