Kirsi Vainio-Korhonen: Lopp-Kajsa och Svarta Maja och andra arbetarkvinnor. Kvinnornas liv och arbete i Sverige och Finland i början av 1800-talet

Föreläsningen fokuserar på kvinnornas möjligheter att försörja sig t.ex. som gatuförsäljare, barflickor, cirkusartister och sexarbetare i Finland och Sverige i början av 1800-talet utgående från Lauréus konst.

  • 29.3.2023 kl 18–19
på finska
Seminarierum
Biljetter: med museibiljetten
18 €/ 12 €/ Museikortet. Under 18 år fri entré. Biljetter kan köps från museets kassa samma dag. 80 platser. Ingen förhandsbokning.
Alexander Lauréus (1783 – 1823): En krogscen. Privatsamling. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Pakarinen.

Det finns väldigt lite bevarade uppgifter om vilka möjligheter arbetarkvinnor, ensamstående mödrar och änkor hade att försörja sig. Det är emellertid känt att kvinnor som levde ensamma eller hade utomäktenskapliga barn och bodde i städerna ännu i början av 1800-talet fick sitt levebröd genom att arbeta temporärt som tvätterskor, städerskor, försäljare, dagsverkare, sexarbete och till och med genom att ta till brottsliga aktiviteter såsom snatteri och stöld eller genom att driva lönnkrogar. Inget av dessa jobb var avlönat heltidsarbete. Alexander Lauréus verk som skildrar gatu-, torg- och krogliv är unika visuella källor till dessa kvinnors arbete.

FD Kirsi Vainio-Korhonen är professor i Finlands historia vid Åbo universitet. Hon har studerat de arbetande kvinnornas historia under 1700- och 1800-talet: barnmorskor, pigor och sexarbetare samt kvinnor som försörjde sig som barflickor och gatuförsäljare. Hon har behandlat ämnet bl.a. i verken De frimodiga: barnmorskor, födande och kroppslighet på 1700-talet (svensk upplaga 2016) och Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa. Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa (2018) (Svarta-Maja och Lopp-Kajsa. Sexarbetare i Finland i början av 1800-talet. Ej utgiven på svenska).