Knut Ljøgodt: Mellan Arktis och avantgardet

Medkurator av Peder Balke – Förtrollad av Arktis – utställningen berättar om Peder Balkes karriär och konst. Föreläsningen är på engelska.

  • 21.9.2023 kl 16–17
på engelska
Seminarierum
Biljetter: med museibiljetten
Peder Balke (1804–1887): Norrsken, 1870-talet. Privat samling, Nordnorsk Kunstmuseum. Foto: Kim G. Skytte / Nordnorsk Kunstmuseum.

Peder Balke (1804-1887) är en av de mest begåvade och originella konstnärerna från den romantiska rörelsen i Norden. Av stor betydelse var en resa till de nordligaste delarna av hans hemland Norge 1832. Den ödsliga, arktiska naturen kom att ge honom motiv och inspiration under hela hans karriär – och han blev därmed en av de första konstnärerna att skildra detta landskap. Men för att förmedla sina intryck av denna slående natur sökte han alltid nya sätt att uttrycka sig och utvecklade sitt eget, experimentella sätt att måla. Han betraktas ibland som en pionjär inom 1900-talets avantgarde.

Balke reste mycket, både för att utbilda sig och för att hitta nya marknader. I Dresden var han elev till sin landsman Johan Christian Dahl och bekantade sig även med den tyske romantikern Caspar David Friedrichs verk. I Paris fick konstnären senare ett uppdrag av Louis Philippe, kung av Frankrike. Balke vistades också under längre perioder i Stockhlm och i London, och besökte även Helsingfors under en kort tid.

I sitt hemland var Balke länge förbisedd, för att under 1900-talet gradvis återupptäckas. Sedan ett tiotal år tillbaka har hans konst fått ett internationellt erkännande.

FD Knut Ljøgodt är direktör för Nordiska konstinstitutet och medkurator för ”Peder Balke: Förtrollad av Arktis”. Han har varit kurator eller medkurator för flera utställningar om denna konstnär och är författare till Peder Balke: Sublime North: Works from The Gundersen Collection (Skira, Milano 2020).

Alla Peder Balke föreläsningar

Se alla evenemang