Topi Artukka: Dans- och restaurangkvällar – Elitens sällskapsliv i början av 1800-talet

Föreläsningen fokuserar på det sociala livet inom den europeiska eliten i början av 1800-talet med särskilt fokus på Åbo, samt på vilken betydelse det sociala livet hade i olika sammanhang. Societetens sociala aktiviteter granskas som en del av den kosmopolitiska europeiska elitens seder och bruk samt som teman i Alexander Lauréus konst.

  • 12.4.2023 kl 18–19
på finska
Seminarierum
Biljetter: med museibiljetten
18 €/ 12 €/ Museikortet. Under 18 år fri entré. Biljetter kan köps från museets kassa samma dag. 80 platser. Ingen förhandsbokning.
Alexander Lauréus (1783 – 1823): Dansgille, 1814. Stiftelsen J. A. Bergs samling, Stockholms universitet. Bild: Jean-Baptiste Béranger.

Alexander Lauréus målade flera verk som skildrar adelns livsföring. Han återger fenomen inom sällskapslivet, ofta på ett tidstypiskt humoristiskt sätt. De dansande, samtalande, drickande och livsnjutande människorna och ögonblicksbilderna i Lauréus verk ger glimtar av ett sällskapsliv som definierade den europeiska elitens liv från födelse till död.

Sällskapslivet innebar inte enbart socialt umgänge som strukturerade vardagen, utan det var också ett sätt att upprätthålla och utveckla relationer, att ingå äktenskap, knyta ekonomiska eller politiska kontakter och att utbyta information och skvaller. I Finland och Sverige har man dock bevarat mycket beskrivande illustrationer om det under början av 1800-talet för eliten så viktiga sociala livet, vilket gör Lauréus till en särskilt intressant konstnär ur socialhistorisk synvinkel.

FD Topi Artukka arbetar som forskare på institutionen för Finlands historia vid Åbo universitet. Hans forskning fokuserar främst på finländarnas sociala liv och på elitens kulturhistoria. Artukka doktorerade vid Åbo universitet 2021 med temat Den dansande staden. Sällskapslivet i Åbo som social scen på 1810-talet.