bool(false)

Kommande utställningar

Lucas Cranach – Renässansens skönheter

26.9.2019 ─ 5.1.2020

Lucas Cranach d.ä.: Venus med Amor som honungstjuv, 1530. Statens Museum for Kunst, Köpenhamn.

Renässansens skönheter är den store tyske renässansmästaren Lucas Cranach den äldres (1472−1553) första monografiska utställning i Finland. Utställningen visar målningar och grafik från europeiska museers samlingar. I Finland finns två målningar av Lucas Cranach den äldre, båda i Sinebrychoffs samlingar. Det är just kring dessa verk, En ung kvinnas porträtt (1525) och Lucretia (1530), utställningen är uppbyggd. De får stå som exempel på populära motiv i konstnärens produktion: kvinnoporträtt och nakna skönheter avbildade på ett egenartat och karaktäristiskt sätt.

Lucas Cranach d. ä.: Porträtt av en ung kvinna, 1525. Finlands Nationalgalleri | Konstmuseet Sinebrychoff. Foto: Finlands Nationalgalleri, Hannu Aaltonen.

Cranachs gåtfulla och fascinerande målningar har tilltalat konstnärer genom tiderna. De mest kända tolkningarna är troligen Picassos, av vilka några exempel från hans grafiska produktion visas på utställningen. En modern synvinkel på de utsökta smycken som avbildas på Cranachs verk bjuder de effektfulla verken av tyska smyckekonstnärer på.

Lucas Cranach d. ä.: Lucretia, 1530. Finlands Nationalgalleri | Konstmuseet Sinebrychoff. Foto: Finlands Nationalgalleri, Hannu Aaltonen.