bool(false)

Annan verksamhet

 

 

 

 

 

 

 

 

Tikanojas konsthem, Vasa

Jag är inte jag – Kända och glömda porträtt

16.2–27.5 2018

Porträttkonsten betraktas på utställningen Jag är inte jag – Kända och glömda porträtt med värnande om minnen, befästande av makt och byggande av en identitet som infallsvinkel. Utställningen väcker frågor om varför och för vem porträttet har gjorts. I en tid med ett ständigt flöde av visuellt material och selfie-bilder är de här frågorna aktuella också i detta nu. Vad berättar vi om oss själva i våra fotografier och hur inverkar det på andras uppfattningar om oss?

Utställningen visar upp en mångsidig och högklassig mönstring av finländsk och europeisk konsthistoria. Med på utställningen finns verk av ungefär femtio konstnärer från 1500-talet till nutid, bland annat av Lucas Cranach den äldre, Albert Edelfelt och Helene Schjerfbeck. I verken poserar såväl regenter, konstnärer, politiker som vanliga medborgare. Dessutom finns porträtt, där personens identitet under årens lopp har fallit i glömska.

På utställningen visas också miniatyrporträtt ur Karl Hedmans samling.

Utställningen är producerad av konstmuseet Sinebrychoff och dess kuratorer är Kirsi Eskelinen och Reetta Kuojärvi-Närhi.