bool(false)

Utställningar

Känslosamma scener

13.9.2018–3.3.2019

Stora känslor, passion och dramatiska rollprestationer!

Måleri och scenkonst har inspirerat varandra under århundraden. Båda konstformerna är beskrivande och väcker känslor som bland annat har uttryckts med hjälp av minspel och poser.

Bildkonstnärerna kunde rentav ha ett mycket nära förhållande till teatervärlden. Flera av dem planerade också teaterscenografier och målade porträtt av kända skådespelare. Framgångsrika skådespel och ödesdigra rollprestationer på scenen inspirerade på sin tid konstnärer i form av motiv, medan dramatiska landskaps-, storm- och skeppsbrottsmålningar å andra sidan kunde fungera som modell för olika scenografier.

Utställningen Känslosamma scener presenterar olika kompositionssätt som kopierats från teaterns värld från 1600-talet och framåt. Utställningens konstverk visar hur stark kulturell inverkan teatern har haft på olika konstformer överallt i Europa. Utställningen leder in besökaren i bildkonstens och teaterns gåtfulla värld. Utställningens kurator är den franska konsthistorikern Laura Gutman.

 

Aino Ackté Alcestena Styx-virran rannall

Albert Edelfelt (1854–1905): Aino Ackté som Alceste vid stranden floden Styx, rollporträtt, 1902
Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Jaakko Holm.

Hemmuseets jul – Festdukningar på Bulevarden

1.12.2018 – 3.2.2019

Fanny och Paul Sinebrychoff har installerat sig i sitt hus på Bulevarden, som var ett av de mest ansedda privata hemmen i Helsingfors. I bordssällskapet på åtta personer ingår förutom värdparet också Pauls systrar Anna och Maria samt den avlidne brodern Nicolas familj.

Så här kunde julfirandet ha inletts i det Sinebrychoffska hemmet. Syskonens mor, kommerserådinnan Anna Sinebrychoff hade avlidit, vilket säkert avspeglade sig på familjens julfirande. Utöver värdparet var Pauls två systrar, Anna med dottern Ester Kjöllerfeldt och Maria med maken Carl von Wahlberg, närvarande. I julfirandet deltog också Pauls bror Nicolas änka Anna (f. Nordenstam) med sin dotter Olga. För tjänstefolket hade man högst sannolikt arrangerat en egen jul till vilken det inte bara hörde mat, utan också gåvor av husets värdfolk. Fanny Sinebrychoff ägnade sig liksom svärmodern Anna Sinebrychoff åt omfattande välgörenhetsarbete, vilket innebar lite extra vid juletid.

Av familjens bruksföremål har inte just någonting bevarats i museets samlingar, varför föremålen i juldukningarna kommer från museets andra samlingar eller är lånade av privatpersoner. Vi känner inte till vilka rätter som serverades i det Sinebrychoffska hemmet till jul, men säkerligen delvis desamma som fortfarande hör till vårt julfirande. På 1800-talet blev praktfulla och rikliga dukningar allt vanligare i överklasshemmen. Mitt på bordet stod ofta ett rikligt fruktfat som samtidigt var en del av desserten. Eftersom det vintertid var svårt att få tag i levande blommor ingick blomsteruppsättningar med silkes- och vaxblommor i dukningen.

I matsalen som är inredd med barockmöbler är middagsbordet dukat med en mycket fin servis från mitten av 1800-talet tillverkad av den franska Sèvres-fabriken. Servisen tillhörde Finlands generalguvernör, greve Nikolaj Adlerberg (1819–92), och hans hustru, det kejserliga hovets firade skönhet, grevinnan Amalie von Lerchenfeld (1808–88). Stora glasserviser där varje dryck hade sitt eget glas började bli vanligare under 1800-talet.

Den blankmanglade linnedamastduken och servetterna är från slutet av 1800-talet och har tillhört släkten Mannerheim. Stora servetter spelade en central roll i festdukningen, och de veks till franska liljor, ljus, solfjädrar eller musselskal.

Spegelplatån som är placerad mitt på bordet är fransk. Den är från mitten av 1800-talet gjord av försilvrat brons. Ljusstakarna är från 1800-talets andra hälft och gjorda av nysilver, d.v.s. med silver elektropläterad mässing, ett då mycket modernt material. Besticken är av silver eller nysilver från slutet av 1800-talet.

Kaffebordet i den Gustavianska salen är dukat med kaffekoppar som har formen av rosor från den ryska Kuznetsov-fabriken. De, liksom den ryska kaffeservisen i silver, representerar en för slutet av 1800-talet typisk, naturalistisk formgivning som var början till något nytt. Till ett juligt kaffebord hörde från och med 1800-talet förutom vetebulle också olika slags mjuka kakor och allehanda småbröd och pepparkakor.

Nötter, russin, marsipan- och marmeladkonfekt, maräng och sockerkanderad, torkad frukt serverades också under hela julen på ett separat dukat gottebord

I den guldglänsande empiresalen är ett tebord framdukat med tekoppar i nyrokoko med blomdekor och förgyllning från den ryska porslinsfabriken Kornilov. Fabriken var känd för sina högklassiga produkter, och likadana koppar köptes också från S:t Petersburg till Kejserliga palatset i Helsingfors år 1856. Samovaren var en viktig detalj i ett överklasshem i Finland. Den praktfulla samovaren i nyrokoko har lånats in från Presidentens slott och är gjord av rysk eller polsk försilvrad mässingslegering. Till julens tebord hörde också ett rikt bakelsesortiment.

Julgranen började göra insteg i de finländska hemmen först omkring sekelskiftet 1900, men i överklasshemmen i Helsingfors förekom julgranar redan i början av 1800-talet. Salens julgran är dekorerad med kräppappersrosor, guldlamé och ett s.k. marskalksband med en text på latin: ”Gloria in Excelsis Deo” (Ära vare Gud i höjden). Så här dekorerades granen till exempel på Storabborrfors herrgård i Pyttis.

De festliga dukningarna som efterliknar dukningarna under slutet av 1800-talet har gjorts i samarbete med Konstmuseet Sinebrychoffs vänner rf. Kammarrådet Kari-Paavo Kokki har medverkat som expert. Hemmuseets julbord står dukade under tiden 1.12.2018 – 3.2.2019.

Det händer på Sinebrychoffs konstmuseum:

Lördagen 1.12.2018

kl. 11 Julgubben besöker museet och B#Cantamore sjunger julvisor
kl. 12 Kamarineuvos Kari-Paavo Kokki esittelee kotimuseon joulukattaukset
kl. 12–15 Provsmakning av julte i museibutiken (Demmers Teehaus)
kl. 13 Guidning på svenska i utställningen Känslosamma scener, 12 /10 €
kl. 14 Opastus Tunteet estradilla -näyttelyyn, 12/10 €

Självständighetsdagen 6.12.2018
Museet är öppet kl. 11-17

kl. 12 ja 14 Draamaopastus kotimuseossa Fanny Sinebrychoffin seurassa
kl. 13 ja 15 Kamarineuvos Kari-Paavo Kokki esittelee kotimuseon joulukattaukset

Söndagen 9.12. firar vi Annas namnsdag

kl. 15 Sibelius-Akademins konsert

Lördagen 15.12.2018

kl. 12 Kamarineuvos Kari-Paavo Kokki esittelee kotimuseon joulukattaukset
kl. 13 Julsånger, bandet B#Cantamore
kl. 14 Opastus Tunteet estradilla -näyttelyyn, 12/10 €

Fritt inträde till hemmuseet!

Öppet ti, to, fr 11-18, on 11-20, sö 10-17, må stängt. Museet är stängt 25.12.2018 och 1.1.2019.