Taidetestaajia Sinebrychoffin taidemuseossa. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Opettajille

Sinebrychoffin taidemuseo on retkikohde täynnä tarinoita ja ideoita kaikenlaisiin projekteihin. Tältä sivulta löydät ohjeita museokäynnin suunnitteluun sekä tehtävävinkkejä.

Ohjeita museovierailuun ryhmän kanssa

Usein kysyttyä

Museokäynti on maksuton kaikille alle 18-vuotiaille sekä ryhmän mukana tuleville opettajille. Myös 18 vuotta täyttäneet toisen asteen opiskelijat pääsevät ryhmän mukana maksutta Sinebrychoffin taidemuseoon.

Ryhmä on aina vastuullasi

Suosittelemme, että tutustut Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyihin ennen kuin tulet museoon oppilaiden kanssa. Opettajana liikut ryhmäsi mukana ja on vastuussa oppilaista koko vierailun ajan.

Lue tästä turvallisemman tilan periaatteistamme

Ilmoita ryhmävierailusta

Vaikka et varaisi ryhmällesi opastusta, ilmoitathan päiväkoti- ja koululais- ja opiskelijaryhmän tulosta etukäteen osoitteeseen siffinfo (at) siff.fi. Varmistamme, että vierailunne sujuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Toivomme, että ryhmän mukana on vähintään yksi aikuinen 25 oppilasta kohti ja päiväkotiryhmissä yksi aikuinen jokaista 5 lasta kohti. Kulkekaa museossa yhdessä.

Kun saavutte Sinebrychoffin taidemuseoon

Ilmoittaudu lipunmyyntipisteessä museon 1. kerroksessa. Saat pääsyliput ryhmälle jaettavaksi. Jättäkää takit ja reput naulakkoon kellarikerroksessa. Käytössä on myös numerokoodilla toimivia lokerikkoja säilytykseen. Jos olet varannut opastuksen, tapaatte oppaan lipunmyynnissä.

Miksi taideteoksiin ja esineisiin ei saa koskea?

Taideteokset ja esineet museossa ovat vanhoja, ainutlaatuisia, arvokkaita ja herkkiä. Puhtaalta näyttävistä käsistäkin irtoaa rasvaa, joka kerrostuu pintoihin ja tuhoaa ja niitä vähitellen.
Pitäkää käsivarren mitan verran etäisyyttä taideteoksiin ja huonekaluihin. Näin teokset säilyvät kaikkien iloksi.
Jos seisominen väsyttää, voitte istua lattialla. Näyttelytiloissa ei voi nojata seiniin.

Ruokailu

Ettehän syö tai juo näyttelytiloissa. Jättäkää vesipullot ja muut mahdolliset eväät vaatesäilytykseen.

Aktiivisesti näyttelyssä

Museossa ei tarvitse olla hiljaa. Keskustelkaa teosten äärellä ja nauttikaa taiteesta ja olostanne kaikkia aisteja hyödyntäen!

Tehtävien tekoa varten voit pyytää lipunmyynnistä lainaksi kirjoitusalustoja.
Valokuvia voitte ottaa ilman salamaa ja teosten äärellä saa piirtää.

Museossa on ilmainen langaton WiFi. Salasanan saatte lipunmyynnistä.

Tutustu museoon virtuaalisesti

Alle on koottu linkkejä, joiden avulla voit tutustua museoon virtuaalisesti ja saat parhaan hyödyn vierailusta. Näiden avulla voit rakentaa myös etävierailun, jos paikan päälle tuleminen ei ole mahdollista.

Kansallisgallerian kokoelmat verkossa – sivustolta voit etsiä vanhaa taidetta ja esineitä aikarajauksella, taiteilijanimillä tai asiasanoilla ja luoda ja jakaa omia gallerioitasi esimerkiksi projektin teeman mukaan.

Kotimuseon uusi digiopas auttaa sinua tutustumaan taideteoksiin, tyyleihin ja Sinebrychoffeihin museovierailulla tai luokkahuoneessa.

Paulin ystävät -sivustolta näet, mitkä olivat Paul Sinebrychoffin työhuoneessa hänen suosikkiteoksensa.

Paulin kirjeetjohdattavat sinut arkistolähteiden pariin. Miten keräily on edennyt?

Draamallinen ääniopastus johdattaa Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotiin ja taiteen keräilyyn 1900-luvun vaihteessa. Opastuksen voit kuunnella myös pienissä osissa ja se toimii myös kevyenä ennakkotehtävänä oppilaille.

 

Taidetestaajat

Taidetestaajien museokäynneillä kahdeksasluokkalaiset pääsevät kokemaan ja arvioimaan taidetta omista lähtökohdistaan.

Lue lisää hankkeesta

Enemmän irti näyttelystä opastetulla kierroksella

Kierroksella saatte yleiskuvan aiheestanne sekä syvennytte tarkemmin muutamaan teemaan ja teokseen. Opas johdattaa havainnoimaan ja kannustaa keskusteluun. Museoretki tuo iloa, oppimista ja ryhmän yhteisiä kokemuksia.

Varaathan opastetun kierroksen viimeistään viikkoa ennen suunniteltua museokäyntiä. Opastuksen voi perua veloituksetta viikkoa ennen opastusta. Perumattomista opastuksista veloitetaan kierroksen täysi hinta.

Opastettu kierros koulu- tai päiväkotiryhmälle

Ryhmäkoko: 1–25 henkilöä
Kesto: noin 1 tunti
Hinta: arkisin 70 € / ryhmä (ei erillistä sisäänpääsymaksua)
Kielet: suomi, ruotsi ja englanti

Tiedustelut ja varaukset

Varaa tästä opastettu kierros päiväkoti- tai koululaisryhmälle

Kansallisgallerian palvelumyynti
puh. 0294 500 500 (ma–pe klo 10–14)
myynti@kansallisgalleria.fi

Opetusmateriaalit ja vinkit

Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyiden ja Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseon aihepiirit soveltuvat lähtökohdaksi monipuolisiin projekteihin ja oppiaineiden sisältöihin. Alla on koottuna ideoita projektien ja museoretkien teemoiksi sekä tehtäväehdotuksia.

Tehtävä taidekeräilystä: Keräilijän intohimo – Paul ja Fanny Sinebrychoffin kokoelma

Sinebrychoffin taidemuseorakennus ja kokoelmien synty

Sinebrychoffin taidemuseo on aikoinaan rakennettu Sinebrychoffin suvun kodiksi. Nyt se tunnetaan museona, joka ainoana Suomessa on erikoistunut vanhaan eurooppalaiseen taiteeseen. Useat Taiteenkeräilijät ovat halunneet lahjoittaa museolle omia taidekokoelmiaan, joihin voit tutustua toisen kerroksen uudistetussa kokoelmanäyttelyssä.

Taidekokoelmista merkittävin on Paul ja Fanny Sinebrychoffin kokoelma, joka aikoinaan oli suurin Suomessa tehty yksityinen lahjoitus. Siihen kuuluu lähes 900 taideteosta sekä Sinebrychoffien kodin esineistöä. Paul ja Fanny Sinebrychoffin kokoelmaa esitellään kotimuseossa toisen kerroksen Bulevardin puoleisissa saleissa, jotka on sisustettu Signe Branderin vuonna 1912 ottamien valokuvien mukaisesti. Hienoja esineitä ja taideteoksia kotimuseosta on nyt esillä Punaisen kellarin näyttelytilassa.

Keräilyn historiaa

Alkujaan taiteenkeräily on ollut erityisesti kuninkaallisten ja aatelisten harrastus. 1600-luvulla keräilyinnostus levisi Euroopassa myös sivistyneistön ja varakkaiden liikemiesten piiriin. Keräilijät hankkivat hienoja monilokeroisia kabinettikaappeja, joissa säilytettiin erikoisuuksia, kuten erilaisia mineraaleja, harvinaisia simpukankuoria, helmiä, kultaesineitä, miniatyyrejä eli pienoismaalauksia ja vaikkapa eksoottisia hyönteisiä. Linnoihin ja kartanoihin sisustettiin taidegallerioita. Keräilijät tilasivat teoksia suoraan taiteilijoilta tai hankkivat niitä huutokaupoista ja näyttelyistä. Taidetta esiteltiin ensin pienelle läheisten joukolle, sitten usein suuremmallekin yleisölle. Paul ja Fanny Sinebrychoffin aikana 1800-luvun lopulla taiteen keräily oli jo yleistä.

Paul ja Fanny Sinebrychoffin taidekeräily

Paul ja Fanny hankkivat asiantuntijoiden avulla erityisesti 1600- ja 1700-luvun ruotsalaista muotokuva- ja miniatyyritaidetta sekä 1600-luvun flaamilaista ja hollantilaista taidetta. Lapseton pariskunta halusi täyttää kotinsa ajan tyylin mukaan kauniilla esineillä ja taideteoksilla. Keräilyn taustalla oli ajatus jakamisesta ja opettamisesta. Kokoelmaan etsittiin jokaiselta aikakauden merkittävältä taiteilijalta esimerkkiteoksia ja voimme lukea jännittävistä taidehankinnoista Paulin kirjeistä. Syntyi Suomen ensimmäinen ”vanhojen mestareiden” kokoelma, jonka teokset oli taiteen asiantuntijoiden avulla määrätietoisesti valittu.


Paul ja Fanny Sinebrychoff halusivat lahjoittaa kokoelmansa yhteiseksi hyväksi, ja antoivat Suomen valtiolle testamenttilahjoituksen vuonna 1921. Vuonna 2021 vietimme lahjoituksen 100-vuotisjuhlaa.

Keskustelunaiheeksi

  • Kysy kaveriltasi, onko hän harrastanut keräilyä?
  • Onko hän koskaan laittanut kokoelmaansa esille?
  • Mitä sinä keräilet?
  • Miksi sinun mielestäsi kannattaa/ei kannata kerätä?
  • Etsi tietoa, mitä kaikkea ihmiset keräilevät nykyään?

Tutustu Paul Sinebrychoffin kirjeisiin ja taidehankintoihin.

  • Kenelle Paul on kirjoittanut? Miksi?

Kurkista Paulin työhuoneessa oleviin tauluihin.

  • Millainen tunnelma huoneessa mielestäsi on?
  • Mikä olisi sinun lempiteoksesi? Miksi?
Tehtävät museovierailulla/Virtuaalikierrokselle

Kotimuseon virtuaalikierros

  • Valitse näyttelystä teoksia ja esineitä, joista pidät. 
  • Pohdi, MIKSI juuri NE ovat päässeet osaksi Sinebrychoffien kokoelmaa?
  • Millaisia ajatuksia ja tunteita teokset herättävät sinussa?
  • Keräily kertoo ihmisestä ja hänen luonteestaan – mitä Sinebrychoffien kokoelma/koti mielestäsi kertoo Fannysta ja Paulista?

Katso tästä vinkkejä projektiaiheiksi

  • vanhan taiteen aihepiirit, symboliikka ja tekniikat
  • muotokuvataide identiteetin rakentajana
  • miniatyyrit taiteenlajina ja viestintämuotona
  • historialliset tyylikaudet sisustuksissa
  • muotoilu eri aikakausina
  • käsityötekniikat erilaisissa materiaaleissa (esim. intarsia, puukaiverrus, sorvaus, koristemaalaus)
  • muodin mukana läpi vuosisatojen (puvut, pitsit, kaulukset, peruukit, värisävyt)
  • Ruotsin vallan ajan kuninkaalliset (Kuningatar Kristiina, Kaarle XII, Kustaa III:n hovi, Kaarle XIV Juhana…)
  • Ruotsalaisten taiteilijoiden matkassa (Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, David Klöcker Ehrenstrahl, Carl Fredrik von Breda…)
  • henkilö- ja paikallishistoria (Sinebrychoffin suku, Punavuoren ja Hietalahden alueet, Helsinki 1800-luvulla)
  • teollisuushistoria (panimoteollisuus ja rakentaminen 1800-luvulla)
  • arkkitehtuuri ja restaurointi…