Veden elämää

Maapallon elämä alkoi vedestä. Vesi peittää lähes kolme neljäsosaa maapallon pinnasta ja se on välttämätön elementti elämälle. Taiteen historiassa vettä kuvataan usein ihmisten toiminnan ja tarpeiden kautta. Nykyhetkessä ympäristötietoisuus korostuu. Esillä on teoksia 1600-luvulta nykypäivään – maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja nykytaidetta eri menetelmin.

  • 15.2.–11.8.2024
1. kerros
Liput: museolipulla
Vettä ja kaislikkoa.
Akseli Gallen-Kallela (1865–1931): Kaislikko (yksityiskohta), 1884. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansalllisgalleria / Jukka Romu.

Vesi taiteessa

Kallisarvoisia kauppalaivoja rahdataan täyteen satamassa, tai uljaita sotalaivoja tähyillään rannalta. Vesi on näyttämönä ihmisten saavutuksille, kuten vauraille kauppasatamille, 1600-luvun hollantilaisen perinteen mukaan. Ajoittain vesi näyttäytyy taustana ihmisten vapaa-ajalle. Aidoimmillaan vettä katsotaan maiseman olemuksen ja luonnonvoimien ihailun kautta. Näyttelyn mestareista erityisesti Barbizonin koulukunnan taiteilijat, kuten Jean-Baptiste Camille Corot (1796-1875) ja Charles-François Daubigny (1817-1878), omistautuivat luontoelämyksille.

Taiteen äärellä pääsemme syventymään veden tunnelmiin. Veden olemus on usein meditatiivinen ja rauhoittava, vaikka sen voima ja arvaamattomuus ovat myös läsnä. Maisemassa ja luontokokemuksessa vesi on usein pääosassa. Parhaimmillaan veteen liittyvät aistimukset välittyvät myös taiteessa. Veden liike ja tunnelmat vangitsevat katseen.

Ympäristötietoisuus on nykyhetkessä vahvasti läsnä. Puolet maailman kasveista ja eläimistä elää vedessä, ja kaikki loput tarvitsevat vettä elääkseen. Vesimaisemia katsoessa kohtaamme ajatuksia menneestä ja tulevasta sekä maisemien muutoksesta ja ihmisten osallisuudesta. Tunnistamme veden merkityksen sekä vesialueiden, vedenalaisen elämän ja jäätiköiden haavoittuvuuden.

Kivikkoinen rantamaisema.

Opastettu kierros

Tutustu oppaan johdolla näyttelyn teoksiin.

Tilaa opastus ryhmällesi