Valentin de Boulogne: Italian allegoria

Valentin de Boulognen (1591–1632) monumentaalinen maalaus Italian allegoria (1628–29) talletetaan Sinebrychoffin taidemuseoon Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten peruskorjauksen ajaksi. Valentin kuuluu Caravaggion (1571–1610) merkittävimpiin seuraajiin. Pienoisnäyttelyssä yleisölle esitellään maalauksen ainutlaatuinen historiallinen konteksti.

  • 6.9.2023–12.1.2025
2. kerros , esillä noin puolitoista vuotta
Liput: vapaa pääsy
Nainen seisoo keskellä punaisessa viitassa.
Valentin de Boulogne: Italian allegoria (1628–1629). Yksityiskohta. Institutum Romanum Finlandiae. Kuva: Alessandro Vasari.

Italian allegoria

Italian allegoria (öljy kankaalle, 333 x 245 cm) edustaa Valentinin tuotannon huippua. Se on edustava esimerkki Rooman barokin kultakauden ajan taiteesta. Tutkijat pitävät suurikokoista maalausta taiteilijan päätyönä yhdessä Vatikaanin kokoelmissa olevan alttarimaalauksen kanssa. Suomalaisista taidekokoelmista ei löydy vastaavaa teosta Italian barokin ajalta.

Näyttelyn kuraattori on FT, intendentti Ira Westergård.

Ylistys Barberini-suvulle

Maalauksen tilasi kardinaali Francesco Barberini. Teoksessa viitataan suvun saavutuksiin ja asemaan roomalaisen eliitin huipulla. Suvun asema Roomassa ja Italiassa huipentui vuonna 1623, kun Francesco Barberinin sedästä Maffeo Barberinista tuli paavi Urbanus VIII. Barberinien uudessa palatsissa Italian allegoria asetettiin kunniapaikalle.

Allegoria tarkoittaa vertauskuvaa tai vertauskuvallista esitystapaa. Maalauksessa allegorinen sisältö yhdistyy elävien mallien käyttöön ja naturalismiin perustuvaan muotokieleen. Teoksessa näkyvä nuori nainen kuvaa Italiaa, edessä vasemmalla oleva hahmo Rooman Tiberjokea ja edessä oikealla oleva hahmo Firenzen Arnojokea. Maalauksen yksityiskohdat liittävät teoksen Barberini-sukuun.

Lue lisää teoksesta Jussi Hanskan artikkelista Valentin de Boulogne ja Villa Lante (pdf-tiedosto avautuu uuteen ikkunaan)

Kuvia teoksesta

Valentin de Boulogne (1591–1632)

Valentin oli kotoisin Ranskasta ja syntyi kylässä lähellä Pariisia. Hänen varhaisesta  elämästään tai koulutuksesta Ranskassa on säilynyt vain niukasti tietoa.

Hän asui varmuudella Roomassa vuodesta 1614 alkaen ja viihtyi parhaiten flaamilaisten ja hollantilaisten taiteilijoiden seurassa. Hän liittyi välittömästi Caravaggion (1571–1610) seuraajien lähipiiriin ja omaksui uuden realismiin perustuvan tyylin.

Valentinin taiteelle tyypillistä ovat voimakkaat valon ja varjon kontrastit. Teoksissa on johdonmukainen pyrkimys realismiin, jopa naturalismiin. Aiheet ovat narratiivisia ja hahmojen ilmeet ja eleet korostuvat.

Taiteilijalta tunnetaan noin 60 teosta. Kuten yleensäkin Caravaggion seuraajilla, eli caravaggisteilla, myös Valentinin tuotantoon kuuluu paljon genremaalauksia, jotka esittävät kapakkakohtauksia, kortinpelaajia, ennustajia ja muusikoita. Suurin osa tuotannosta on kuitenkin yksityisissä kokoelmissa olevia uskonnollisia maalauksia. Italian allegoria on Valentinin tuotannossa täysin poikkeuksellinen.

Valentin menehtyi ennenaikaisesti vuonna 1632. Anekdootin mukaan hän putosi suihkulähteeseen kapakassa vietetyn kostean illan päätteeksi, sairastui kuumetautiin ja kuoli muutaman päivän kuluttua.