bool(false)

Tulevat näyttelyt

Taivaalliset värit – Sinistä ja kultaa

28.3.–25.8.2019

Sininen ja kulta kuuluvat historiallisesti kaikkein arvokkaimpiin materiaaleihin. Materiaalien loistokkuuden ja kalleuden myötä ne ovat saaneet lukemattomia merkityksiä. Kulta viittaa aurinkoon, Jumalaan, valtaan ja rikkauteen. Sininen on kunnian ja arvokkuuden väri, vallan vertauskuva. Keskiajan taiteessa kulta symboloi taivasten valtakuntaa. Neitsyt Maria istui kullan ja loiston ympäröimänä, kuningattarena valtaistuimellaan – taivaallinen valo korostui Marian sinistä viittaa vasten. Merkitykset ovat ajan kuluessa muuttuneet vertauskuvallisemmiksi. Materiaalit ja värit vaikuttavat mielleyhtymiin, muistikuviin ja tunnekokemukseen.

Akseli Gallen-Kallela: Järvimaisema

Akseli Gallen-Kallela: Järvimaisema, 1901.
Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

Sinebrychoffit – Hietalahden hyväntekijät

16.3.2019–12.1.2020
Punainen kellari

Nikolai Sinebrychoffin (1788/89–1848) vuonna 1819 perustama panimo kasvoi perheyrityksestä suuryritykseksi. Mittavan varallisuuden turvin Sinebrychoffit huolehtivat tehtaan työväen ja kaupungin vähäosaisten hyvinvoinnista. Myös kulttuurihankkeet olivat tärkeitä avustuskohteita. Suvun kotitalossa, nykyisessä Sinebrychoffin taidemuseossa, on yhä esillä Paul ja Fanny Sinebrychoffin 1890-luvulla alkunsa saanut taidekokoelma. Näyttely Sinebrychoffin suku – Hietalahden hyväntekijät esittelee suvun historiaa, keskiössä Oy Sinebrychoff Ab:n muotokuvalahjoitus. Sinebrychoff on Pohjoismaiden vanhin panimo ja täyttää 200 vuotta. Nykyään panimo on tanskalaisen Carlsbergin omistuksessa.

Anna ja Paul Sinebrychoff lapsineen

Paul ja Anna Sinebrychoff lapsineen 1860-luvulla. Valokuva Fritz Hjertzell. Museovirasto

 

 

Lucas Cranach – Renessanssin kaunottaret

26.9.2019─5.1.2020

Sinebrychoffin taidemuseo järjestää syksyllä 2019 saksalaisen Lucas Cranach vanhemman (1472–1553) näyttelyn, joka esittelee ensimmäistä kertaa Suomessa tämän suuren renessanssimestarin tuotantoa. Näyttelyn kuraattoreina toimivat FT Kirsi Eskelinen ja amanuenssi Claudia de Brün.

Näyttelyn lähtökohtana ovat Lucas Cranach vanhemman maalaukset Nuoren naisen muotokuva (1525) ja Lucretia (1530). Lisäksi esille tulee kaunottaria ulkomaista tunnetuista museoista. Viehättävistä naisista tuli Cranachin työhuoneen tavaramerkki. Teoksissa on erityistä säteilyä ja ne huokuvat eroottisuutta. Maalaukset ovat inspiroineet taiteilijoita aina meidän aikaamme saakka.