Tiepolo – Venetsialaisia fantasioita

Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma

Sinebrychoffin taidemuseon kesänäyttely esittelee venetsialaisten mestareiden grafiikkaa ja luonnoksia suomalaisesta kokoelmasta.

  • 2.6.–4.9.2016
Liput: museolipulla
Näyttelysali. Kehystettyjä grafiikanlehtiä vaaleanpunaisella seinällä.
Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen.

Rolando ja Siv Pieraccinin ainutlaatuiseen Tiepolo-kokoelmaan kuuluu teoksia Giovanni Battista (Giambattista) Tiepololta (1696−1770) sekä tämän pojilta Giovanni Domenico (Giandomenico) Tiepololta (1727−1804) ja Lorenzo Baldissera Tiepololta (1736−1776).

Giambattistan teokset olivat haluttuja ruhtinaiden ja kuninkaiden keskuudessa. Isä ja pojat muodostivat tuotteliaan työhuoneen, jolta tilattiin maalauksia Euroopan kirkkoihin ja palatseihin. Espanjan hovissa he työskentelivät 1762−1770, Giambattistan kuolemaan asti. Osa näyttelyn teoksista liittyy Tiepolojen tuotannon suuriin tilaustöihin.

Tiepolot olivat myös taitavia graafikoita. Giandomenico ja Lorenzo opiskelivat isänsä työhuoneella grafiikkaa ja piirustusta. Näyttelyssä on esillä Tiepolojen tunnetuimpia grafiikan teoksia, kuten Giambattista Tiepolon etsaussarja Capricci (1741−1742), joka on esillä kokonaisuudessaan. Sarja julkaistiin jo taiteilijan elinaikana. Grafiikassa ja luonnoksissa välittyvät venetsialaisten mestareiden sommittelun ilmavuus ja keveys, viivojen lento, sekä fantasia-aiheiden leikkisyys ja perinteisten aiheiden uudet tulkinnat.