Tiepolo − Venetsia Pohjolassa

Giovanni Battista Tiepolon (1696–1770) taidetta esitellään Suomessa ensimmäistä kertaa öljyvärimaalausten, luonnosten ja grafiikan teosten kautta.

  • 17.9.2020–10.1.2021
Liput: museolipulla
Näyttelysali. Sinisillä seinillä kaksi maalausta ja videoprojisointi. Etualalla vitriinissä Venetsian kartta 1700-luvulta.
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

Venetsialainen mestari Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770) loi yhdessä poikiensa Giovanni Domenicon (1727–1804) ja Lorenzon (1736–1776) kanssa maineikkaan ja menestyvän työhuoneen, joka vastaanotti tilauksia venetsialaisilta aatelisperheiltä ja ulkomaisilta ruhtinailta ja kuninkaallisilta. Varakkaat keräilijät kiinnostuivat jo varhain Tiepolojen taiteesta ja vilkkaan taidekaupan ansiosta teokset löysivät tiensä myös yksityisiin taidekokoelmiin Ruotsissa, Tanskassa ja Venäjällä.

Näyttely esittelee Tiepolon taiteen leviämistä 1700-luvulta lähtien Englannista aina Pohjois-Eurooppaan ja Venäjälle asti. Se kokoaa yhteen teoksia, joilla on yhtymäkohtia, mutta joita ei ole koskaan ennen nähty yhdessä. Museon omat kaksi teosta ovat osa tätä tarinaa. Lisäksi näyttelyyn kuuluu laaja valikoima Giovanni Battista ja Domenico Tiepolon piirroksia, jotka ovat esillä omana kokonaisuutenaan Punaisessa kellarissa.

Erityisen huomion saa Domenico Tiepolon kolmen maalauksen sarjan Troijan hevosesta. Teosten alkuperäistä tilaajaa ei tiedetä, mutta vielä 1800-luvun alussa kaikki kolme öljyväriluonnosta esiteltiin samassa huutokaupassa Pietarissa. Kaksi teoksista päätyi Lontoon National Galleryn kokoelmiin ja kolmas on nykyisin Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa. Kun teos hankittiin Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin vuonna 1996, se herätti kansainvälistä kiinnostusta – eikä vähiten siksi, että teos oli kulkeutunut toisen maailmansodan aikana Pariisista Berliiniin ja sieltä suomalaiseen yksityiskokoelmaan. Nyt ensimmäistä kertaa 1800-luvun jälkeen, teokset ovat jälleen yhdessä. Samalla paljastuu kiehtova tarina Helsingin teoksen matkasta Pietarista Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin.