Peder Balke – Arktisen lumo

Norjalainen taidemaalari Peder Balke (1804–1887) kuuluu romanttisen maalaustaiteen kiehtovimpiin edustajiin Pohjois-Euroopassa. Hän teki vuonna 1832 matkan Norjan pohjoisimmille seuduille ja se tuli innoittamaan taiteilijaa koko hänen loppuelämänsä ajan. Balke työsti näkyjä arktisesta maisemasta – vuorista, yöttömistä öistä ja revontulista. Maalaukset loihtivat esiin maailman, jota harva tuntee vielä nykyäänkään ja jota ilmastonmuutos uhkaa. 

  • 21.9.2023–14.1.2024
1. kerros
Liput: museolipulla
Peder Balke (1804–1887): Nordkapp (yksityiskohta), 1848. The Gundersen Collection, Oslo. Kuva: Morten Heden Aamot / The Gundersen Collection.

Peder Balken ensimmäinen monografinen näyttely Suomessa esittelee monipuolisesti taiteilijan elämää ja tuotantoa. Esillä on lähes 50 Peder Balken maalausta ja lisäksi teoksia muilta aikalaistaiteilijoilta norjalaisista ja ruotsalaisista kokoelmista. Näyttely toteutetaan yhteistyössä norjalaisen Nordic Institute of Art -kulttuuri-instituutin kanssa ja sen kuratoivat instituutin johtaja FT Knut Ljøgodt ja Sinebrychoffin taidemuseon johtaja FT Kirsi Eskelinen