bool(false)

Näyttelyarkisto

Tiepolo − Venetsia Pohjolassa

17.9.2020 – 10.1.2021

Venetsialainen mestari Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770) loi yhdessä poikiensa Giovanni Domenicon (1727–1804) ja Lorenzon (1736–1776) kanssa maineikkaan ja menestyvän työhuoneen, joka vastaanotti tilauksia venetsialaisilta aatelisperheiltä ja ulkomaisilta ruhtinailta ja kuninkaallisilta. Varakkaat keräilijät kiinnostuivat jo varhain Tiepolojen taiteesta ja vilkkaan taidekaupan ansiosta teokset löysivät tiensä myös yksityisiin taidekokoelmiin Ruotsissa, Tanskassa ja Venäjällä.

Tiepolon taidetta esitellään Suomessa ensimmäistä kertaa öljyvärimaalausten, luonnosten ja grafiikan teosten kautta. Näyttely esittelee Tiepolon taiteen leviämistä 1700-luvulta lähtien Englannista aina Pohjois-Eurooppaan ja Venäjälle asti. Se kokoaa yhteen teoksia, joilla on yhtymäkohtia, mutta joita ei ole koskaan ennen nähty yhdessä. Museon omat kaksi teosta ovat osa tätä tarinaa. Lisäksi näyttelyyn kuuluu laaja valikoima Giovanni Battista ja Domenico Tiepolon piirroksia, jotka ovat esillä omana kokonaisuutenaan Punaisessa kellarissa.

Erityisen huomion saa Domenico Tiepolon kolmen maalauksen sarjan Troijan hevosesta. Teosten alkuperäistä tilaajaa ei tiedetä, mutta vielä 1800-luvun alussa kaikki kolme öljyväriluonnosta esiteltiin samassa huutokaupassa Pietarissa. Kaksi teoksista päätyi Lontoon National Galleryn kokoelmiin ja kolmas on nykyisin Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa. Kun teos hankittiin Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin vuonna 1996, se herätti kansainvälistä kiinnostusta – eikä vähiten siksi, että teos oli kulkeutunut toisen maailmansodan aikana Pariisista Berliiniin ja sieltä suomalaiseen yksityiskokoelmaan. Nyt ensimmäistä kertaa 1800-luvun jälkeen, teokset ovat jälleen yhdessä. Samalla paljastuu kiehtova tarina Helsingin teoksen matkasta Pietarista Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmiin.

Uhattu elämä

13.2.–23.8.2020

Eläimet ovat yksi vanhimmista kuva-aiheista – niitä tunnetaan jo esihistorialliselta ajalta. Näyttelyssä on esillä näkemyksiä eläimistä ja luonnosta 1500-luvulta nykypäivään. Teoksista välittyy eri aikakausien suhde luontoon ja eläimiin. Mitä näemme teoksissa nyt? Eläinten kautta ihminen katsoo myös itseään. Länsimaisessa maailmankuvassa eläinten ja luonnon ajatellaan olevan ihmisiä varten. Todellisuudessa ihmiset ovat vain osa kokonaisuutta. Näyttelyn teosten välityksellä tarkastellaan ihmisten matkaa luonnossa ja luonnon kanssa. Ymmärrys yhteiselosta auttaa säilyttämään elintilaa sekä ihmisille että muille luontokappaleille.

Uhattu elämä: Taiteen ja luonnontieteen leikkauspisteessä

Punainen kellari 2.6.−16.8.2020

Kesäkuussa Uhattu elämä -näyttelyyn avataan uusi osuus museon punaisessa kellarissa. Näyttelyssä tutkitaan taiteen ja luonnontieteen leikkauspisteitä eri aikakausina ja eri lähtökohdista. Ihmisten uteliaisuutta ja seikkailunhalua valottaa Kansalliskirjaston A.E. Nordenskiöldin (1832−1901) kokoelmaan kuuluva matkakertomus. Kirja on painettu Amsterdamissa 1710, ja se kertoo Huippuvuorille ja Grönlantiin vuonna 1671 tehdystä tutkimusmatkasta. Lisäksi esitellään eläin- ja kasvitutkielmia 1500-luvulta nykypäivään.

Sanna Kanniston (s. 1974) videoteos konkretisoi lintujen ja taiteilijan kohtaamista, tarjoten silti todellisuudesta irrallisen, hurmaavan luontokokemuksen. Näyttelyn ensimmäisen kerroksen teemat saavat kiinnostavan täydennyksen uuden teoskokonaisuuden kautta.

 

Albert Edelfelt ja Romanovit

6.2.–10.5.2020
Punainen kellari

Näyttely keskittyy Albert Edelfeltin vähemmän tunnettuihin, Venäjän keisariperheeseen liittyviin teoksiin. Pääosassa on Aleksanteri III:n veljenpoikia esittävä muotokuva Suuriruhtinaat Boris ja Kirill Vladimirovitš lapsina (1881) Rybinskin taidemuseon kokoelmista. Kauan kadonneeksi luultu maalaus nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa. Lisäksi esillä on muita valloittavia muotokuvia Romanov-suvun lapsista. Näyttelyssä on öljyvärimaalauksia, luonnoksia ja taiteilijan kirjeitä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Pietarin instituutin kanssa. Näyttelyn kuraattori on instituutin johtaja Sani Kontula-Webb.

Joulukattauksia Bulevardilla

30.11.2019–12.1.2020

Millaista joulua Paul ja Fanny Sinebrychoff viettivät kauniissa kodissaan? Voimme hyvin kuvitella, kuinka Sinebrychoffin suku valmistautui jouluillalliselle. Nyt olemme kattaneet joulupöytään hienoimmat posliinit ja pellavadamastiset pöytäliinat, joita on käytetty Sinebrychoffien kotona. Muukin koristelu noudattelee entisaikojen säätyläiskotien joulunviettotapoja. Tänä vuonna kotimuseon joulu onkin aivan erityisen elämyksellinen.

Toteutimme juhlalliset joulukattaukset 1800-luvun loppupuolen tyyliin yhdessä Sinebrychoffin taidemuseon ystävät ry:n kanssa. Asiantuntijana on toiminut ystäväyhdistyksen hallituksen jäsen, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki.

Lucas Cranach – Renessanssin kaunottaret

26.9.2019 – 5.1.2020

Näyttely on suuren saksalaisen renessanssimestarin Lucas Cranach vanhemman (1472−1553) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Sinebrychoffin taidemuseon tuottamaan ja vain Helsingissä nähtävään näyttelyyn tulee esille maalauksia ja grafiikkaa, noin 30 teosta, eurooppalaisten museoiden kokoelmista. Puulle maalatut, jo 500-vuotiaat teokset ovat museoidensa aarteita ja harvoin lainattavissa.

Suomen ainoat Lucas Cranach vanhemman maalaukset ovat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa. Nämä teokset, Nuoren naisen muotokuva (1525) ja Lucretia (1530), ovat näyttelyn lähtökohtina. Ne edustavat taiteilijan tuotannossa erittäin suosittuja aiheita, naismuotokuvia ja alastomia kaunottaria kuvattuna omaperäisellä, tunnistettavalla tyylillä.

Cranachin arvoitukselliset ja kiehtovat maalaukset ovat puhutelleet taiteilijoita kautta aikojen. Tunnetuimpia lienevät Picasson tulkinnat, joista näyttelyssä on esillä muutama esimerkki grafiikan puolelta. Tämän päivän näkökulman Cranachin teoksissa kuvattuihin upeisiin koruihin tarjoavat saksalaisten korutaiteilijoiden näyttävät teokset.

Lue lisää uusimmasta Cranach-tutkimuksesta Kansallisgallerian FNG Research -julkaisusta täältä >>

Sinebrychoffit – Hietalahden hyväntekijät

16.3.2019–12.1.2020
Punainen kellari

Nikolai Sinebrychoffin (1788/89–1848) vuonna 1819 perustama panimo kasvoi perheyrityksestä suuryritykseksi. Mittavan varallisuuden turvin Sinebrychoffit huolehtivat tehtaan työväen ja kaupungin vähäosaisten hyvinvoinnista. Myös kulttuurihankkeet olivat tärkeitä avustuskohteita. Suvun kotitalossa, nykyisessä Sinebrychoffin taidemuseossa, on yhä esillä Paul ja Fanny Sinebrychoffin 1890-luvulla alkunsa saanut taidekokoelma. Näyttely Sinebrychoffin suku – Hietalahden hyväntekijät esittelee suvun historiaa, keskiössä Oy Sinebrychoff Ab:n muotokuvalahjoitus. Sinebrychoff on Pohjoismaiden vanhin panimo ja täyttää 200 vuotta lokakuussa 2019. Nykyään panimo on tanskalaisen Carlsbergin omistuksessa. Lue lisää (PDF) >>

 

Taivaalliset värit – Sinistä ja kultaa

28.3.–25.8.2019

Sininen ja kulta kuuluvat historiallisesti kaikkein arvokkaimpiin materiaaleihin. Materiaalien loistokkuuden ja kalleuden myötä ne ovat saaneet lukemattomia merkityksiä. Kulta viittaa aurinkoon, Jumalaan, valtaan ja rikkauteen. Sininen on kunnian ja arvokkuuden väri, vallan vertauskuva. Keskiajan taiteessa kulta symboloi taivasten valtakuntaa. Neitsyt Maria istui kullan ja loiston ympäröimänä, kuningattarena valtaistuimellaan – taivaallinen valo korostui Marian sinistä viittaa vasten. Merkitykset ovat ajan kuluessa muuttuneet vertauskuvallisemmiksi. Materiaalit ja värit vaikuttavat mielleyhtymiin, muistikuviin ja tunnekokemukseen.

 

Tunteet estradilla

13.9.2018–3.3.2019

Suuria tunteita, intohimoa ja dramaattisia roolisuorituksia!

Maalaustaide ja teatteri ovat innoittaneet toisiaan kautta vuosisatojen. Molempien taiteenlajien tavoitteena on ollut kuvata ja herättää tunteita. Tunteita on ilmaistu muun muassa erilaisten ilmeiden ja asentojen avulla. Kuvataiteilijoilla saattoi olla hyvinkin läheinen suhde teatterin maailmaan, sillä monet heistä suunnittelivat myös teatterilavastuksia ja maalasivat muotokuvia tunnetuista näyttelijöistä. Aikansa menestysnäytelmät ja kohtalokkaat roolisuoritukset näyttämöllä inspiroivat taiteilijoita aiheina, kun taas dramaattiset maisema-, myrsky- ja haaksirikkomaalaukset toimivat puolestaan monien teatterilavasteiden malleina.

Tunteet estradilla -näyttely esittelee teatterimaailmasta lainattuja sommittelutapoja 1600-luvulta lähtien. Näyttelyn teokset osoittavat sen, miten voimakas kulttuurinen vaikutus teatterilla on ollut eri taiteenlajeihin kaikkialla Euroopassa. Näyttely johdattaa katsojan kuvataiteen ja teatterin taianomaiseen maailmaan. Lue lisää (PDF) >>

Näyttelyn kuraattori on ranskalainen taidehistorioitsija Laura Gutman.

Kotimuseon joulu − Juhlakattauksia Bulevardilla

1.12.2018 – 3.2.2019

Ruokasaliin on katettu illallispöytä, jonka erittäin hieno astiasto on ranskalaisen Sèvres-tehtaan valmistama 1800-luvun puolivälissä. Kustavilaiseen saliin on katettu kahvipöytä venäläisillä Kuznetsov-tehtaan ruusunmuotoisilla kupeilla. Kullanhohtoiseen empiresaliin on katettu teepöytä venäläisen Kornilovin posliinitehtaan kukkakoristeisilla ja kullatuilla uusrokokookupeilla. Salin joulukuusi on koristettu kreppipaperiruusuilla, kultalameella ja ns. marsalkannauhalla latinankielisine teksteineen: ”Gloria in Excelsis Deo” (Kunnia Jumalalle korkeuksissa).

Juhlavat joulukattaukset 1800-loppupuolen tyyliin on toteutettu yhteistyössä Sinebrychoffin taidemuseon ystävät ry:n kanssa. Asiantuntijana on toiminut kamarineuvos Kari-Paavo Kokki.

Piranesi – Rauniot puhuvat

16.2.–27.5.2018
PUNAINEN KELLARI

Grafiikan suuri mestari, italialainen Giovanni Battista Piranesi (1720–78) ei alun perin suunnitellut taiteilijan ammattia. Hän kouluttautui ensin arkkitehdiksi ja myöhemmin taidegraafikoksi. Piranesin monipuolinen koulutus, utelias luonne ja voimakas mielikuvitus yhdistettynä hänen tekniseen osaamiseensa grafiikassa tuottivat ennennäkemättömiä tuloksia. Piranesi loi Rooman perinteisistä kohteista aivan uudenlaisia näkymiä ja uudisti tapaa kuvata maisemaa.

Piranesin tuotantoon kuuluu yli tuhat grafiikantyötä. Hänen tunnetuimmat grafiikansarjansa ovat Vedute di Roma ja Carceri d’invenzione. Molemmat sarjat ovat edustettuina näyttelyssä. Esillä on yhteensä 16 grafiikanlehteä Sinebrychoffin taidemuseon omista kokoelmista.

Grafiikanlehtien lisäksi näyttelyssä on videoprojisointi, jossa Carceri d’invenzione -sarjasta on luotu 3D-mallinnustekniikalla miltei käsin kosketeltavan todellinen tila. Videosta on sanottu, että sen katsominen on kuin astuisi sisään Piranesin mieleen.

 

 

Italian ja Orientin lumo – Ippolito Caffi

1.2.–27.5.2018

Italialainen Ippolito Caffi (Belluno 1809–1866 Lissa) oli kaupunkinäkymiin ja maisemiin erikoistunut taiteilija, seikkailija ja isänmaanystävä. Näyttely vie yleisön matkalle Ippolito Caffin kanssa Venetsiaan, Roomaan, Napoliin, Ateenaan, Konstantinopoliin ja muihin Orientin kaupunkeihin, joiden näkymiä hän ikuisti maalauksiinsa, piirustuksiinsa ja vesiväritöihinsä.

Ippolito Caffia pidetään veduta-maalausperinteen jatkajana ja uudistajana. Caffi ihaili Canaletton taidetta, ja se ilmenee hänen varhaisissa meri- ja arkkitehtuurinäkymissään kirkkaana ja kuulaana esitystapana. Myöhemmin Caffi saavutti mainetta maalaamalla sumun täyttämiä maisemia sekä Venetsian naamiaiset -tyyppisiä suosittuja kuva-aiheita intensiiviseen, romanttiseen henkeen. Caffin öisissä maisemissa kaupunki muuttui näyttämöksi, jossa keskeisiä eivät olleet enää rakennukset, vaan unenomaisen valon salaperäinen hohde.

Caffi ei ollut vain matkamies, vaan hän oli myös seikkailija ja tutkimusmatkailija. Hän ei tyytynyt turistireitteihin, vaan ulotti matkansa huomattavasti kauemmas, riskienkin uhalla. Egyptissä, Syyriassa, Jerusalemissa ja Konstantinopolissa tehdyt piirustukset ja maalaukset vievät meidät paikkoihin, jotka eivät kuuluneet grand tourin kohteisiin.

Persoonaltaan monisärmäinen Caffi oli myös palava patriootti. Hän osallistui Daniele Maninin johtamaan Venetsian kansannousuun Itävaltaa vastaan ja menehtyi Lissan meritaistelussa Re d’Italia -lippulaivan upotessa Adrianmerellä vuonna 1866.
Lue lisää Ippolito Caffin elämästä (PDF) >>

Näyttelyssä on esillä 73 maalausta ja yhteensä 15 piirustusta ja vesivärityötä Fondazione Musei Civici di Venezian kokoelmista.

 

Andrea Angione
Terribilis est locus iste

21.9.2017–28.1.2018
Punainen kellari

Italialaisen valokuvataiteilija Andrea Angionen (s. 1977) näyttely Terribilis est locus iste esittelee kahdeksan suurikokoista teosta. Tavalliset kadun ihmiset ovat näiden dramaattisten ja teknisesti taiturillisten valokuvateosten päätähtiä vieden ajatukset 1500–1600-lukujen suuriin mestareihin, kuten Caravaggioon.

Andrea Angione on syntynyt vuonna 1977 Toscanan Orbetellossa. Hän opiskeli dramaturgiaa, ohjaamista ja valokuvausta Grossetossa ja Firenzessä. Valmistumisensa jälkeen hän ohjasi useita lyhytelokuvia. Vuonna 2006 hän voitti ensimmäisen palkinnon Capalbio Cinema -kilpailun juniorisarjassa lyhytelokuvalla Insieme (Yhdessä), jonka hän toteutti yhteistyössä alakoululaisten kanssa.

Elokuva-alalla saadut kokemukset innostivat Andrea Angionen digitaalisen valokuvauksen pariin. Hän kehitti omaperäisen esitystavan, jossa voimakkaalla valon käytöllä korostetaan aiheiden asetelmallisuutta ja dramaattista tunnelmaa. Malleinaan Angione käyttää tavallisia ihmisiä ja kadunmiehiä.

Hänen ensimmäinen valokuvanäyttelynsä Terribilis est locus iste oli esillä Palazzo Barberinissa Roomassa ja Galleria Permanentassa Milanossa vuonna 2009. Samana vuonna hän voitti Premio Arte Mondadori -palkinnon valokuvauksesta. Näyttelyt Nec spe nec metu(Porto Ercole, 2010) ja Fortitudo Mea in Luce (Capalbio, 2011) olivat menestyksiä ja nostivat Andrea Angionen myös suuren yleisön tietoisuuteen Italiassa.

 

 

Minä en ole minä – Tunnettuja ja unohdettuja muotokuvia

8.6.–31.12.2017

Näyttely lähestyy muotokuvataidetta valittujen näkökulmien ja teemojen kautta ja avaa samalla myös muotokuvataiteen historiaa. Näyttelyn teemoja ovat muun muassa valta, identiteetti, muistaminen ja muiston vaaliminen. Edustettuna on muotokuvamaalauksen koko kirjo lähtien mahtavista hallitsijamuotokuvista ja virallisista edustusmuotokuvista intiimeihin perhemuotokuviin ja taiteilijoiden omakuviin asti. Aikansa kuuluisuuksien ja merkkihenkilöiden lisäksi näyttelyssä on muotokuvia ihmisistä, joiden henkilöys on aikojen kuluessa unohtunut ja muotokuvia, jotka ovat muusta syystä jääneet unohduksiin.

Teosten ajallinen kaari ulottuu 1500-luvulta nykyaikaan. Mukana on esimerkkejä myös varhaisimmista tunnetuista muotokuvista, Egyptin Faijumin kuolinnaamioista, jotka maalattiin puupohjalle mallin eläessä ja kiinnitettiin myöhemmin muumion kasvoille.

Kokonaisuudessa on mukana useita harvinaisia teoksia, jotka eivät ole olleet koskaan aikaisemmin julkisesti esillä. Näistä mainittakoon muun muassa Lorens Pasch nuoremman (1733–1805) maalaama Vaasan hovioikeuden perustajan, kuningas Kustaa III muotokuva (1783). Vaasan kuninkaallinen hovioikeus perustettiin 1776 ja tämän muistoksi Kustaa III lahjoitti muotokuvansa hovioikeudelle, jossa se on pysyvästi sijoitettuna täysistuntosaliin, jonne vain harvoilla on pääsy.

Näyttelyyn sisältyy erikoisnostoja, teoksia, jotka ovat vain rajoitetun ajan esillä.

Ensimmäinen nosto on rakennettu Urho Kekkosen ympärille ja se sisältää muun muassa Ilja Glazunovin vuonna 1973 maalaaman muotokuvan Urho Kekkosesta, Kimmo Pyykön UKK:n omakuvia ja Urho Kekkosen Omakuvan vuodelta 1975. Nosto on esillä 8.6.–3.9.2017.

Toinen nosto on taiteilija Rafael Wardin maalaama presidentti Tarja Halosen muotokuva, joka on esillä 5.9.–29.10.2017. Kolmannessa nostossa esitellään Eero Järnefeltin maalaamat muotokuvat Carl Gustaf Mannerheimistä ja P. E. Svinhufvudista vuodelta 1933. Nämä ovat esillä 31.10.–31.12.2017.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, jossa näyttelyn teemoja ja teoksia avataan raikkaista ja uudenlaisista näkökulmista. Artikkeleiden kirjoittajat ovat kansainvälisiä ja kotimaisia oman alansa asiantuntijoita.

Näyttelyn lainat ovat kotimaisista yksityisistä ja julkisista kokoelmista ja Kansallisgallerian omista kokoelmista. Näyttely on osa Suomi 100 –ohjelmaa vuonna 2017.

 

100 vuotta 100 kuvaa – Hannu Pakarinen

8.6.–3.9.2017

Valokuvataiteilija Hannu Pakarinen matkusti läpi satavuotiaan Suomen kuvaten henkilöitä, jotka ovat syntyneet vuosina 1917–2017, yhden jokaiselta vuodelta. Muotokuvat ja kuvattavien omaelämäkerralliset tarinat piirtävät ajankuvaa tämän päivän Suomesta. Vuodet ja ihmiset muodostavat itsenäisen Suomen tarinan tavalla, joka nostaa jokaisen sankariksi.

”Valokuvaan ja haastattelen sata eri-ikäistä Suomen kansalaista, jotka ovat syntyneet 1917–2017, yhden kansalaisen jokaiselta vuodelta. Kuvaukset pohjautuvat roadphotography -traditioon. Kierrän kamerani kanssa Suomea ristiin rastiin etsien suomalaisuuden olemusta ja tässä ajassa olevia ilmiöitä. Valitsen ihmiset aika sattumanvaraisesti, kuitenkin niin, että kuvattavat edustavat mahdollisimman kattavasti eri sosiaaliluokkia. Tavoitteenani on piirtää muotokuvien kautta ajankuvaa tämän päivän Suomesta historiallista viitekehystä unohtamatta. Kyse ei ole ainoastaan muotokuvatradition nykytaiteellistamisesta ja subjektiivisesta historiankirjoituksesta, vaan myös unelmista, muistoista ja hyvän elämän pohdinnoista. Muotokuvat ja kuvattavien omaelämäkerralliset tekstit johdattavat myös miettimään millaista on ollut elää idän ja lännen välissä. Uskon työlläni olevan yhteiskunnallista, dokumentaarista ja tutkimuksellista arvoa tämän päivän Suomen ja suomalaisuuden kuvaajana”. Hannu Pakarinen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan valokuvakirja ”minä/sinä/me” ja 101 suomalaista muotokuvaa –verkkosivusto. 

Näyttely on osa Suomi 100 –ohjelmaa vuonna 2017.

 

 

Caesar van Everdingen – Siveltimen mestari Rembrandtin aikaan

16.2.–14.5.2017

Caesar van Everdingen (1616/1617–1678) oli omana aikanaan arvostettu mestari, hollantilaisen klassismin kirkkain tähti. Hän jäi kuitenkin myöhemmin Rembrandtin varjoon, kuten niin monet muutkin hollantilaiset 1600-luvun taiteilijat. Nyt Caesar van Everdingen on löydetty uudelleen ja hänen tuotantonsa, jota asiantuntijat pitävät yhtenä 1600-luvun parhaista, on uudelleenarvioinnin kohteena.

Caesar van Everdingen maalasi komeita porvarimuotokuvia, vaikuttavia historiamaalauksia ja sensuelleja antiikin aiheita. Hän käytti poikkeuksellista sivellintaituruuttaan vangitakseen kankaalle sametin pehmeyden, turkisten kiillon ja pukukankaiden hohteen.

Caesar van Everdingenin ensimmäinen yksityisnäyttely avautui syyskuussa 2016 Alkmaarissa, Stedelijk Museumissa, neljäsataa vuotta taiteilijan syntymän jälkeen. Näyttely on monivuotisen tutkimus- ja konservointihankkeen huipentuma ja suuri tapaus hollantilaisissa taidepiireissä. Näyttelyn helmi on mahtava ryhmämuotokuva, joka esittää Alkmaarin vanhaa porvarikaartia. Näyttely esittelee 28 teosta, puolet taiteilijan tunnetusta tuotannosta.

Näyttelyn kuraattorina sekä näyttelyjulkaisun toimittajana ja kirjoittajana on toiminut Christi Klinkert Stedelijk Museum Alkmaarista.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Alkmaarin Stedelijk Museumin kanssa.

 

IKONIT – PYHÄ, KAUNIS JA MAALLINEN

16.4.2016 − 30.4.2017

Tunnelmallisessa punaisessa kellarissa esitellään ikoneita taidehistoriallisessa ja uskonnollisessa kontekstissa. Näyttelyn teemoja ovat Kristuksen, Jumalanäidin ja pyhimysten kuvaaminen ikonitaiteessa sekä ikonin merkitys ortodoksisen rukouselämän osana. Näyttelyssä tutustutaan ikonien maalaustekniikkaan ja vanhojen ikonien ajoittamisen ongelmiin. Ikonit kuuluvat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmaan ja vanhimmat ikonit ovat 1500-luvulta.

ASETELMA
Elämä tarjottimella

29.9.2016–8.1.2017

Millaista oli hyvä elämä 1600-luvun Hollannissa? Entä mitä merkityksiä ruokaan, esineisiin ja kukkiin liitettiin?

Asetelmamaalauksen suosio kasvoi 1600-luvulla ennennäkemättömiin mittoihin, kun varakkaasta porvaristosta tuli uusi taiteen ostajakunta protestanttisessa Hollannissa. Suosio näkyi myös aiheiden kirjossa. Ne muuntuivat arjen ruokatarvikkeista runsaisiin riistamaalauksiin ja tuontituotteiden, kuten sitruunan tai nautiluskuoren mestarillisiin materiaalisuutta korostaviin teoksiin.

Menestys maailmankaupassa toi maalausaiheisiin jännittäviä uutuuksia, mikä nosti myös teosten omistajien statusta. Kasvitieteen tutkimuksesta nousi runsaita, monimerkityksisiä ja silmää hiveleviä kukka-asetelmia. Uusilla värikkäillä tulppaanilajikkeilla tehtiin kiihkeästi myös kauppaa, aina pörssiromahdukseen saakka. Materiaalisen hyvinvoinnin noustessa keskustelu moraalista ja maltillisuudesta oli tärkeä osa kulttuuria. Siten lääketieteen tarkoituksiin kuvatusta pääkallosta tuli keskeinen elementti vanitas-aiheissa, joilla muistutettiin elämän rajallisuudesta maanpäällisen runsauden keskellä.

Näyttely pohtii hyvän elämän kysymyksiä muun muassa yltäkylläisyyden, moraalin ja katoavaisuuden näkökulmista. Yksittäiset aiheet tai esineet voivat symboloida kulttuurin, uskonnon ja yhteiskunnan arvoja ja ajatuksia. Monet teemoista ovat edelleen yhtä ajankohtaisia. Näyttelyssä on esillä n. 50 alankomaalaista, italialaista ja espanjalaista asetelmamaalausta 1500−1700 -luvuilta. Sinebrychoffin taidemuseon teosten lisäksi näyttelyyn on lainattu teoksia kotimaisista ja ulkomaisista museoista. Kokonaisuudessa on mukana myös ajankohtaisia teemoja kommentoivia nykytaiteen teoksia Kiasman kokoelmista. Muun muassa ruoka-aineiden saatavuus ja yltäkylläisyys ovat teemoja, jotka koskettavat niin nykypäivän kuin menneiden aikojen ihmistä.

 

TIEPOLO
Venetsialaisia fantasioita
Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma

2.6.−4.9.2016

Sinebrychoffin taidemuseon kesänäyttely esittelee venetsialaisten mestareiden grafiikkaa ja luonnoksia suomalaisesta kokoelmasta. Rolando ja Siv Pieraccinin ainutlaatuiseen Tiepolo-kokoelmaan kuuluu teoksia Giovanni Battista (Giambattista) Tiepololta (1696−1770) sekä tämän pojilta Giovanni Domenico (Giandomenico) Tiepololta (1727−1804) ja Lorenzo Baldissera Tiepololta (1736−1776).

Giambattistan teokset olivat haluttuja ruhtinaiden ja kuninkaiden keskuudessa. Isä ja pojat muodostivat tuotteliaan työhuoneen, jolta tilattiin maalauksia Euroopan kirkkoihin ja palatseihin. Espanjan hovissa he työskentelivät 1762−1770, Giambattistan kuolemaan asti. Osa näyttelyn teoksista liittyy Tiepolojen tuotannon suuriin tilaustöihin.

Tiepolot olivat myös taitavia graafikoita. Giandomenico ja Lorenzo opiskelivat isänsä työhuoneella grafiikkaa ja piirustusta. Näyttelyssä on esillä Tiepolojen tunnetuimpia grafiikan teoksia, kuten Giambattista Tiepolon etsaussarja Capricci (1741−1742), joka on esillä kokonaisuudessaan. Sarja julkaistiin jo taiteilijan elinaikana. Grafiikassa ja luonnoksissa välittyvät venetsialaisten mestareiden sommittelun ilmavuus ja keveys, viivojen lento, sekä fantasia-aiheiden leikkisyys ja perinteisten aiheiden uudet tulkinnat.

VENÄLÄISET MESTARIT
Aivazovskista Repiniin

11.2.–8.5.2016

Näyttely esittelee monipuolisesti 1800-luvun venäläistä taidetta romanttisista näkymistä aina henkilökuvien elävään realismiin. Esillä on muun muassa taiturimaisia merimaalauksia, maalaiselämän seesteisiä tunnelmia, satuaiheita ja muotokuvia. Teoksia on esillä noin kolmeltakymmeneltä taiteilijalta suomalaisista taidekokoelmista, mukana myös ensimmäistä kertaa julkisesti esiteltäviä teoksia yksityisistä kokoelmista.

1800-luvun alkupuoli oli Venäjällä levotonta aikaa. Demokratia ja edistyksellinen ajattelu nosti päätään. Laaja yhteiskunnallinen kamppailu virisi maaorjuuden lakkauttamisen puolesta. Myös kuvataiteilijat ottivat kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Taiteilijoissa heräsi kiinnostus omaan aikaansa ja venäläiseen ihmiseen. Näyttelyssä tuon ajan taiteilijoita edustavat Silvestr Štšedrin, Ivan Aivazovski, Aleksei Bogoljubov ja Karl Brjullov.

Ivan Aivazovski (1817−1900) oli venäläisen maisemamaalauksen romanttisen suuntauksen edustaja. Taiteilijaa kiehtoivat äärimmäiset luonnonolosuhteet ja meri sen monissa ilmenemismuodoissa. Romanttissävytteisessä merimaisemassa ”Napolinlahti” (1844) huokuu unelias, lähes pysähtynyt tunnelma.

1800-luvun jälkipuoliskolla lähes kaikki merkittävät venäläiset taiteilijat kuuluivat Vaeltajiin eli peredvizhnikkeihin. Liikkeen perustajat katkaisivat välinsä Venäjän taideakatemiaan ja perustivat akateemisista rajoitteista vapaan koulukunnan. Ns. kiertävät maalarit uudistivat Venäjän maalaustaidetta realistiseen suuntaan. Teoksiin tuli mukaan yhteiskuntakriittisyys, vahva sosiaalinen ja poliittinen ulottuvuus. Vaeltajat eivät saaneet teoksiaan näytteille gallerioihin. He lähtivät kansan pariin ja järjestivät omia kiertäviä näyttelyitä maaseudulla vuosina 1870–1923.

Näyttelyssä on esillä Vaeltajiin kuuluvien taiteilijoiden kuten Isaak Levitanin, Ivan Shiskinin, Vasili Polenovin ja Mihail Clodtin tulkintoja ajan maisemakäsityksestä. Ivan Shiskinin (1832−1898) mieliaihe oli metsä. Hänen taiteelleen oli ominaista yksityiskohtaisen tarkka luonnon tutkiminen. Shiskinin teoksissa on voimakas todellisuuden tuntu − metsän rauha ja tunnelma.

Näyttelyssä on esillä useita teoksia taiteilija Ilja Repiniltä (1844−1930): maalauksia, vesiväritöitä ja piirustuksia. Ilja Repin kuvasi elinympäristöään herkullisen rehevästi ja suorasukaisesti yhteiskunnallista kritiikkiäkään kaihtamatta. Näyttelyssä on esillä myös korkealaatuinen yksityisomistuksessa oleva kokoelma Ilja Repinin piirustuksia ja tussilaveerauksia, joka on viimeksi ollut julkisesti esillä Ateneumissa 20 vuotta sitten.

Lisätietoa näyttelyn taiteilijoista (PDF).

 

MENNEISYYDEN JÄLJET
Livio Ceschinin grafiikkaa

8.10.2015–31.1.2016
Punainen kellari

Sinebrychoffin taidemuseo esittelee italialaisen taiteilijan Livio Ceschinin (s. 1962) tuotantoa yhdessä taiteilijaa inspiroineiden vanhojen mestarien teosten kanssa. Livio Ceschinin 27 grafiikan lehteä ovat osa Ateneumin taidemuseon Pieraccini-kokoelmaa. Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoittaman taidekokoelman pääosassa ovat italialainen grafiikka, piirustukset ja akvarellit. Vanhojen mestareiden teokset ovat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmista.

Livio Ceschin jatkaa töissään monella tavoin italialaisen ja eurooppalaisen grafiikan perinteitä. Teknisessä hienostuneisuudessa ja vedosten sävykkyydessä Ceschin edustaa italialaisen nykygrafiikan huippuosaamista. Hän aloitti tutkimalla teoksissaan aikaisempien suurten graafikkojen tuotantoa. Kaksi ensimmäistä viivasyövytystä vuodelta 1991 ovat molemmat italialaisen 1700-luvun mestarin, Canaletton, taiteelle omistettuja. Hän jäljensi varhaisissa teoksissaan myös Rembrandtin ja Gianbattista Tiepolon grafiikkaa.

Ceschinin teoksille on tunnusomaista pyrkimys ilmentää aikaa ja sen kulumista. Kuvissa käytetyt tekstikatkelmat yhdistävät ne menneisyyteen ja historiaan. Ajan kulumiseen liittyvät myös muistot. Niiden tavoitteleminen luo moniin Ceschinin töihin seesteisen, hiljaisen ja melankolisen tunnelman. Hiljaisuus on tärkeä sisällöllinen elementti.

Kansainvälinen kiinnostus Cechiniä kohtaan on kasvanut varsinkin 2000-luvulla. Hänen teoksiaan on monissa museoissa ja kokoelmissa, kuten Wienin Albertinassa, Lontoon British Museumissa ja Pariisin Bibliothèque Nationalessa. Vuonna 2014 hänellä oli merkittävä yksityisnäyttely Amsterdamin Rembrandthuisissa ensimmäisenä kutsuttuna italialaisena graafikkona.

TAIDESALONKI ‒ KONSTSALONGEN
100 VUOTTA

8.10.2015–10.1.2016

Helsingissä toimiva Taidesalonki – Konstsalongen on maamme vanhin edelleen toimiva taidegalleria. Leonard Bäcksbacka (1892–1963) perusti Taidesalongin 1915. Sinebrychoffin taidemuseon juhlanäyttely esittelee Taidesalongin varhaista toimintaa ja Leonard Bäcksbackan kiinnostuksen kohteita. Galleria erikoistui taiteen välityksen lisäksi antiikkikauppaan. Taideaarteiden ohella nähdään esineistöä kotimaisten hopeaseppien taidonnäytteistä aina itämaisiin hankintoihin. Näyttelyn kuraattorina toimii FT Christina Bäcksbacka. Hän on myös toimittanut syksyllä julkaistavan kirjan Taidesalongin vaiheisiin liittyen.

Leonard Bäcksbackan suuri kiinnostus suomalaista taidetta kohtaan vaikutti osaltaan gallerian perustamiseen. Taidekaupan ohella Bäcksbacka teki tutkimustyötä. Hän julkaisi useita kirjoja oman aikansa suomalaisista taiteilijoista. Lisäksi hän teki laajaa tutkimusta hopeaseppiin ja muuhun taidekäsityöhön liittyen. Bäcksbacka hankki taideteoksia ja antiikkiesineitä myös ulkomaanmatkoiltaan. Näyttelyssä nähtävät persialaiset miniatyyrimaalaukset tarjoavat näkökulman itämaiseen kuvaperinteeseen. Tämä maassamme harvinainen kokoelma kuuluu nykyään Sinebrychoffin taidemuseolle. Bäcksbacka osti kokoelman Istanbulista 1920-luvulla.

Suomalaisten rakastamista taidemaalareista näyttelyssä on esillä mm. Gunnar Berndtsonin, Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin, Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin teoksia. Teokset ovat kulkeneet Taidesalongin kautta. Osa on yksityiskokoelmista lainattuja, harvoin nähtäviä taideaarteita. Osa teoksista on Kansallisgallerian kokoelmista.

Taidesalongin vaiheet liittyvät monipuolisesti suomalaiseen taidemaailmaan ja galleriakentän syntyyn. Sinebrychoffin taidemuseon näyttely on osa kokonaisuutta, jossa kaksi muuta näyttelyä keskittyvät uudemman suomalaisen taiteen esittelyyn. Näyttelyt ovat esillä samaan aikaan Helsingin Taidemuseo HAM:issa sekä Taidesalongin nykyisessä toimipaikassa Helsingin Bulevardilla.

 

 

ROKOKOO – POHJOISIA TULKINTOJA
Berndtson, Edelfelt, Watteau

28.5.–6.9.2015

Viehkeä rokokoo valloittaa Sinebrychoffin taidemuseossa

Sinebrychoffin taidemuseon kesänäyttely avaa näköaloja 1800-luvun tulkintoihin rokokoosta ja asettaa ilmiön osaksi laajempaa 1700-luvun ihailua Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Albert Edelfelt, Gunnar Berndtson ja Carl Larsson toivat ajankuvaukseen henkevyyttä ja iloista kepeyttä – illuusion jälleenlöydetystä ajasta.

Näyttelyn on kuratoinut ranskalainen taidehistorioitsija Laura Gutman. Näyttelyn taustalla on vahva kerronnallisuus, joka auttaa tunnistamaan samankaltaisia piirteitä maalauksissa, puvuissa ja huonekaluissa, olivatpa ne alkuperäistä rokokoota, uusrokokoota tai niiden moderneja tulkintoja.

Pohjolassa rokokoohon liitetty mielikuva kevytmielisyydestä jäi vähemmälle huomiolle, sen sijaan korostettiin valistusfilosofien ajattelua. Suomessa painotettiin historiallista yhteyttä Ruotsiin aikana, jolloin Venäjä kiristi otettaan Suomen suuriruhtinaskunnasta.  Uusrokokoo oli poliittinen kannanotto venäläistämistoimia vastaan.

Alkuperäisiä rokokoo-kauden taiteilijoita näyttelyssä edustavat muun muassa Antoine Watteau, Alexander Roslin ja Jean-Baptiste Pater. Näyttelyn todellinen helmi on Musée d’Orsayn kokoelmiin kuuluva ranskalaisen mestarin Ernest Meissonier’n (1815‒1891) maalaus ”Les Amateurs de peinture” (1860). Teosta pidetään Gunnar Berndtsonin maalauksen ”Taiteentuntijoita Louvressa”(1879) esikuvana.  Näyttelyyn on saatu lainaan merkittäviä teoksia myös Louvresta ja Tanskan Kansallismuseosta.

Rokokoo-puvut ja -peruukit herättivät huomiota. Kallisarvoiset puvut olivat 1700-luvulla niin haluttuja, että Kustaa III pyrki hillitsemään tuhlailua tuomalla Ruotsiin kansallispuvun. Ylelliset ja raskaasti verotetut rokokoopuvut olivat Ruotsissa ja Suomessa harvinaisia. Näyttelyssä on esillä Tukholman Livrustkammarenin kokoelmiin kuuluva rokokoo-puku 1760-luvulta ja taiteilija Helena Hietasen rokokoovaikutteisia peruukkeja. Korkeiden peruukkien koristelu, kuten peruukin laelle ripustetut munat, viittaavat rokokoopukeutumisen yltäkylläisyyteen.

Näyttelyyn liittyy julkaisu Pohjoinen uusrokokoo, jonka artikkeleissa Laura Gutman ja Maria Vainio-Kurtakko avaavat uusrokokoon ajan taidetta ja ajattelua Pohjolassa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Serlachius-museoiden kanssa.

 

 

GÖSTA & PAUL

Serlachiuksen ja Sinebrychoffin kokoelmat kohtaavat

6.2.2015–3.5.2015

Tutustu näyttelyjulkaisuun (PDF) >>

”Gösta ja Paul” -näyttelyssä Gösta Serlachiuksen (1876‒1942) vanhat mestarit käyvät vuoropuhelua toisen intohimoisen taiteenkerääjän, Paul Sinebrychoffin (1859‒1917), teosten kanssa. Vuoropuhelu syntyy niin kokoelmien tasolla kuin myös erillisten teosparien kautta.

Näyttelyssä teoksia lähestytään tarinoin. Tarinoita on löydetty muun muassa teosten hankintahistoriasta, keräilijän omista teoksiin liittyvistä ajatuksista, ja teosten merkityksestä kokoelmassa. Lähteinä tarinankerronnalle on käytetty kirjeenvaihtoa ja muuta kiinnostavaa, teosten historiaan liittyvää arkistomateriaalia. Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn on valittu teosparit kuudelta taiteilijalta: Alessandro Allori, David Teniers nuorempi, Frans Hals (nyk. Tuntematon), Anthonisz van Ravesteyn, Jan Verspronck ja Cornelis de Vos.

Gösta Serlachiuksen intensiivisin vanhojen mestareiden keräily ajoittuu 1900-luvun alkuvuosikymmeniin, erityisesti 1920–30-luvuille. Paul Sinebrychoff aloitti taiteenkeräilyn jo 1880-luvulla. Paul Sinebrychoff kuoli vuonna 1917, vain kahta vuotta ennen kuin Gösta Serlachiuksen taidekokoelmaa esiteltiin ensi kertaa julkisesti Ateneumissa vuonna 1919 järjestetyssä näyttelyssä. Samana vuonna Serlachius hankki ensimmäisen vanhan mestarin David Teniers nuoremman maalauksen Filosofi. Tunsivatko intohimoiset taiteenkerääjät mahdollisesti toisensa?

Molemmat keräilijät olivat kiinnostuneita etenkin muotokuvista. Serlachiuksen kokoelmassa hollantilaisen muotokuvamaalauksen lajityypit monumentaalisesta hovimuotokuvasta intiimiin perhemuotokuvaan ovat hyvin edustettuina. Kokoelma on maantieteellisesti laaja; hollantilaisten lisäksi se sisältää englantilaista, italialaista, ranskalaista ja espanjalaista taidetta. Paul Sinebrychoff aloitti keräämällä ruotsalaisia 1600–1700-lukujen muotokuvia, mielellään historian merkkihenkilöistä, sekä miniatyyrejä ja pastellimaalauksia. Myöhemmin hän kiinnostui myös hollantilaisista muotokuvista.

Ei olisikaan suuri ihme, jos Gösta ja Paul olisivat olleet toisilleen tuttuja, olihan heillä sama intohimon kohde. Nyt, yli sata vuotta myöhemmin, Sinebrychoffin taidemuseo tuo heidän keräämänsä teoksetkin yhteen. Niiden kautta raotamme historian verhoa ja kurkistamme keräilijöiden kiehtovaan maailmaan.

 

 

VEISTOKSELLISEN KAUNIS

Uusklassismin kuvanveiston helmiä

4.9.2014–19.4.2015

Antiikki on aina kiehtonut taiteilijoita, etenkin kuvanveistäjiä. ”Vanhojen” teosten jäljittelemistä alettiinkin 1700-luvun loppupuolella pitää ainoana tienä kohti suurta taidetta. Ihannoiduista veistoksista muodostui vakiokuvasto (kaanon), jonka tuntemus kuului sen ajan yleissivistykseen. Useimmat taiteilijat kävivät Roomassa opiskelemassa antiikin taidetta.

Saman aikaan kerättiin Pohjois-Euroopan akatemioihin ja yliopistoihin antiikin kuvaston kipsijäljennöksiä. Myös Helsingin Aleksanterin yliopistoon kipsijäljennöksiä kerättiin säännöllisesti vuodesta 1869 lähtien. Näitä teoksia käytettiin mm. apuna taiteilijoiden koulutuksessa.

Veistoksellisen kaunis -näyttelyn keskipisteen muodostavat Pohjois-Euroopan uusklassismin teokset: ruotsalaisen Johan Tobias Sergelin (1740–1818), tanskalaisten Bertel Thorvaldsenin (1770–1844) ja Vilhelm Bissenin (1836–1913), saksalaisen Emil Wolffin (1802–1879) sekä suomalaisten Walter Runebergin (1838–1920) ja Johannes Takasen (1849–1885) veistokset. Niiden aiheet ovat peräisin antiikin mytologiasta. Taiteilijat ovat pyrkineet tavoittamaan, tai jopa ylittämään antiikin veistosten kauneuden.

Näyttelyssä on myös esillä antiikin kaanonin mukaan tehtyjä pienoisveistoksia, kuten Laokoon-ryhmä, Hera Ludovisi, Venus Medici ja Tanssiva fauni. Niitä hankittiin myös Suomeen, sillä antiikin kauneuden toivottiin heijastuvan myös varakkaisiin yksityiskoteihin, kertomaan omistajan sivistyksestä ja hyvästä mausta.

 

PEHR HILLESTRÖM

Välähdyksiä 1700-luvun elämästä

4.9.2014–11.1.2015

Pehr Hilleström oli Ruotsin arvostetuimpia 1700-luvun taiteilijoita. Hän ikuisti maalauksiinsa kustavilaisen ajan elämän koko kirjon. Maalauksissa näkyy joutilaita neitoja hienoissa saleissa samoin kuin uutteria naisia kotiaskareidensa parissa. Tunnettuja ovat hänen lähes dokumentaariset näkymät palavista kaupungeista sekä Tukholman julkisista seremonioista. Ruukkimiljööt, maisemat ja teatterinäkymät kuuluivat myös taiteilijan laajaan aihepiiriin. Vanhemmiten Hilleström maalasi historiamaalauksia ja uskonnollisia aiheita. Mukana näyttelyssä oli myös kaksi taiteilijan omakuvaa sekä taiteilijan hyvän ystävän Carl Michael Bellmanin arvoituksellinen muotokuva.

 

NAISTEN MATKASSA

Teoksia Ateneumin kokoelmista

27.3.–10.8.2014

Suomessa ei ollut vielä virallista taideakatemiaa 1800-luvulla. Taideopetusta tarjosivat lähinnä Helsingin, Turun ja Viipurin taideyhdistysten piirustuskoulut. Monet taiteilijat joutuivat hankkimaan ammatillisen taidekoulutuksensa ulkomailla. Naisia ei kuitenkaan hyväksytty opiskelijoiksi Euroopan taideakatemioihin ennen kuin vasta 1900-luvun puolella. Naistaiteilijat hakeutuivatkin pääasiassa miestaiteilijoiden yksityisoppilaiksi ja jatkoivat sen jälkeen taideopintojaan naisille suunnatuissa yksityisakatemioissa. Näyttelyssä nähtiin teoksia muun muassa Helene Schjerfbeckiltä, Ellen Thesleffiltä, Elin Danielsonilta ja Angelica Kauffmanilta. Näyttely toteutettiin yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa.

 

 

SINEBRYCHOFFIN ELÄIMIÄ

12.9.2013–19.1.2014

Koko perheelle suunnattu Sinebrychoffin eläimiä -näyttely toi ihasteltavaksi sekalaisen lauman veikeitä eläinhahmoja museon omasta grafiikkakokoelmasta. Näyttelyn teokset koostuivat pääosin 1600-luvun hollantilaisista grafiikanlehdistä. Tutut kotieläimet kuten possut, lampaat ja kanit kohtasivat kameleita ja karhuja museon Punaisessa kellarissa.

 

 

PUUT OVAT RUNOJA

Kristoffer Albrecht, Taneli Eskola, Ritva Kovalainen & Pentti Sammallahti

31.5.2013–12.1.2014

Kristoffer Albrecht on erikoistunut Euroopan syrjäkulmien melankoliaan, Pentti Sammallahti on kuvannut puita useissa maanosissa ja kulttuureissa. Taneli Eskola on erikoistunut dendrologiseen, puutieteelliseen näkökulmaan ja kaupunkeihin. Ritva Kovalaisen puut ovat useimmiten osa kesyttämätöntä metsää. Näyttely oli kokoelma tunnetiloiltaan toisiinsa liittyviä teoksia. Eri tekniikoilla toteutetuissa teoksissa koostuu puiden rooli kulttuurimaiseman graafisina osina.

 

JA TAPAHTUI NIINÄ PÄIVINÄ…

Seimikuvaelma kalliolla kansanomaiseen tyyliin

8.12.2013‒5.1.2014

Sinebrychoffin taidemuseossa esillä olevassa jouluseimessä tiivistyivät Paolo Maria Capicin tuotannossa toistuvat innoituksen lähteet ja tunteet. Pienen 1800-luvun kylän portaita laskeutuu kulkue kumartamaan pyhää perhettä. Seimen tarkoituksena on innostaa katsoja näkemään historian ja kulttuurin perusta, pelkistyneisyys ja riemu jotka ovat aina olleet muinaisten muistomerkkiemme lahja. Värit, tuoksut ja maut kietovat tarkkailijan osallistumaan tapahtumaan ja kokemaan sen kuin itse läsnä olevana.

 

VILPITTÖMIÄ VALHEITA

Hanna Haaslahti

26.9.–1.12.2013

Mediataiteilija Hanna Haaslahti loihti maagisen ja aavemaisen tunnelman museon toisen kerroksen peruskokoelmasaleihin. Haaslahti projisoi museon kokoelmista valikoimiensa teosten ympärille valo- ja ääniverhon ja luo vanhoille teoksille uudenlaisen kontekstin nykytekniikan keinoin. ”Mitä pidemmälle teknologia kehittyy sitä lähempänä on muinainen animistinen ja taikauskoinen maailmankuva.”

 

SINEBRYCHOFFIN PURJEHDUSPOKAALI

16.7.–31.7.2013

Sinebrychoffin taidemuseo halusi omalta osaltaan juhlistaa Tall Ships Races -tapahtumaa pienoisnäyttelyllä. Se tarjoasi yleisölle mahdollisuuden tutustua maailman toiseksi vanhimpaan yhä kierrossa olevaan urheilupokaaliin. Nicolas Sinebrychoff, aktiivinen purjehtija ja Nyländska Jaktklubbenin (NJK) kommodori ja jäsen, lahjoitti kerholleen nimeään kantavan hopeisen Commodore Nicolas Sinebrychoff Challenge -pokaalin NJK:n 25-vuotisjuhlissa 1886.Vuodesta 1888 lähtien pokaali on annettu Nicolas Sinebrychoff Challenge -purjehduskilpailun voittajalle. Pienoisnäyttelyssä nähtiin myös mm. Albert Edelfeltin maalaama muotokuva Nicolas Sinebrychoffista, Oscar Kleinehin meriaiheisia tussi- ja vesivärilaveerauksia sekä muuta meriaiheista esineistöä.

 

MICHELANGELO JA SIKSTUKSEN KAPPELI

Piirustuksia ja taideteoksia Casa Buonarrotin kokoelmista Firenzestä

15.2.–19.5.2013

Näyttely esitteli 15 luonnospiirustusta Michelangelon suurimmasta tilaustyöstä, Sikstuksen kappelista. Sikstuksen kappelin tilasi vuonna 1475 Paavi Sixtus IV, josta kappeli sai myös nimensä. Kappeli suunniteltiin paavin kappeliksi ja paavin vaalia varten, ja se on edelleen samassa käytössä. Kappelin sisäkaton maalasi alun perin Piero Matteo d’Amelia. Vuonna 1508 Paavi Julius II della Rovere pyysi Michelangeloa maalaamaan sen uudelleen. Michelangelon piirustusten kautta voi tarkastella freskojen syntyprosessia ja nauttia taiteilijan käden jäljestä.

 

ROMANTTINEN NÄKYMÄ

Kokoelma Rademakers

13.9.2012–20.1.2013

Kirjailija, televisiotuottaja ja taiteenystävä Jef Rademakersin (s. 1949) taidekokoelma käsittää yli sata romantiikan kauden maalausta. Tästä kokoelmasta oli esillä 70 teosta Sinebrychoffin taidemuseossa. Teokset avasivat romanttisia näkymiä 1800-luvun puolivälin hollantilaiseen ja flaamilaiseen maalaustaiteeseen. Näyttelyssä olivat esillä ajan maalaustaiteen keskeiset aiheet: muotokuvat, asetelmat, laatukuvat ja maisemat niin maalta, mereltä kuin kaupungeistakin.

 

PUZZLED

Anna Hiltunen, Päivi Koskinen, Atro Linnavirta, Anita Naukkarinen & Angelica Saukkonen

26.4.–13.5.2012

kutsuivat seitsemänkymmentä suomalaisen kuvataiteen ammattilaista ja lakkautettavan Lahden taideinstituutin opiskelijaa ottamaan osaa yhteisötaiteelliseen teokseen PUZZLE, joka toteutettiin presidentinvaalien 2012 toisen kierroksen aikana. Taiteilijat lähtivät mukaan toteuttamaan Sauli Niinistöstä ja Pekka Haavistosta mosaiikkimuotokuvia.  Valmiit mosaiikkimuotokuvat esiteltiin Sauli Niinistölle ja Pekka Haavistolle presidentinvaalien toisen kierroksen aikana.

 

REMBRANDT

Grafiikan mestari, teoksia Eremitaasin kokoelmista

2.2.–29.4.2012

Näyttely esitteli hollantilaisen mestarin Rembrandt van Rijnin grafiikan vedoksia Eremitaasin kokoelmista. Näyttelyn 55 teosta kuuluvat venäläisen varatuomari Dmitri Rovinskin keräämään kokoelmaan. Eremitaasin grafiikan osaston johtaja, taidehistorian tohtori Roman Grigoryev on tutkinut Rembrandtin grafiikan materiaalista puolta − sitä miksi Rembrandtin tuotanto oli niin jäljittelemätöntä. Näyttelyn teosvalinnat ja tutkimus perustuvat hänen työhönsä. Rovinski-kokoelman lisäksi esillä oli Rembrandtin oppilaiden ja aikalaisten grafiikanvedoksia Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmista.

 

JORMA PURANEN

Varjoja ja heijastuksia

6.10.–31.12.2011

Näyttely esitteli valokuvataiteilija Jorma Purasen teoksia, jotka on kuvattu Sinebrychoffin taidemuseossa vuosina 1999-2011. Esillä oli ”Varjoja ja heijastuksia” -sarjasta 35 teosta, joiden rinnalle on asetettu teosten esikuvat, porvarismuotokuvia 1600-1700-luvuilta. ”Varjoja ja heijastuksia” -sarja uhmaa peruskäsitystämme hyvästä valokuvasta. Purasen valokuvissa mallin kasvot jäävät taka-alalle, valon ja varjojen leikki tuo tuttuuden tilalle herkkyyden ja vierauden tunteen, jännitteen ohikiitävän hetken ja vuosisatoja pysyneen olotilan välille. Purasen teokset kyseenalaistavat muotokuvan, muotokuvattavan ja muotokuvavalokuvan välisen suhteen sekä tavan, jolla me käsitämme “kuvan” käytetyn välineen kautta.

 

PUUTARHAKUVIA

Maalauksia ja Taneli Eskolan valokuvia

9.6.–18.9.2011

Puutarhakuvia -näyttely kietoi yhteen maalaus ja valokuvataiteen paratiisitunnelmia. Puutarha-aiheella on pitkä traditio taiteessa. Sinebrychoffin taidemuseon katutason täyttävä näyttely jakautui kuuteen teemaan, jossa jokaisessa vanha- ja nykytaide kävivät dialogia. Näyttelyn koonnut valokuvataiteilija Taneli Eskola (s. 1958) on kuvannut puutarhoja 1990 luvulta alkaen, jolloin hän teki väitöskirjansa Aulangon puistosta.

 

IN MEMORIAM

C.G. Hagströmin valokuvia suomalaisista vaikuttajista

10.3.–15.5.2011

Valokuvaaja Carl Gustaf Hagströmin 50-vuotisjuhlanäyttely esitteli harvinaisen kokoelman henkilökuvia suomalaisen kultturihistorian keskeisimmistä vaikuttajista. Taiteilijoita, näyttelijöitä, kirjailijoita, säveltäjiä ja poliitikkoja – näyttelyssä oli yhteensä 120 henkilökuvaa. Näyttelyssä oli esillä mm. kuvia Tove Janssonista, Tauno Palosta, Arvo Ylpöstä, Pentti Saarikoskesta, Tommy Tabermannista, Kari Suomalaisesta, Adolf Ehrnroothista, Sylvi Kekkosesta, Matti Pellonpäästä ja Armi Ratiasta.

 

LUONTO OPETTAJANA

Maisemamaalaus Düsseldorfissa

10.2.–15.5.2011

Düsseldorfin taideakatemia nousi vuodesta 1819 lähtien nopeasti merkittäväksi taidekouluksi, jonka maine houkutteli opiskelijoita ulkomaita myöden. Werner Holmberg saapui opiskelemaan Düsseldorfiin kesällä 1853 ja kirjoitti serkulleen olevansa ”maisemamaalauksen luvatussa maassa”. Näyttely esitteli rinnakkain Düsseldorfissa toimineiden suomalaisten, saksalaisten ja norjalaisten taitelijoiden teoksia.

 

HILJAISUUDEN VYÖHYKE

28.10.2010–31.12.2010

 

FLAAMILAISET MESTARIT ANTWERPENISTÄ

14.10.2010–16.1.2011

 

SINEBRYCHOFFIN TAIDEMUSEON KESÄ 2010

4.6.–3.10.2010

 

CARAVAGGIO

Pyhän Fransiskuksen arvoitus

26.3.–9.5.2010

 

VENETSIA

Naamiohuvien juhlaa

5.2.–23.5.2010

 

KAPAKAT JA KANSANHUVIT

11.9.–31.12.2009

 

SANO VAAN REILUSTI KOFF
Sinebrychoffin mainontaa

11.9.–31.12.2009

 

ALTISTU TAITEELLE

Hollantilaisia mestareita Hallwylin museosta

11.6.–30.8.2009

 

KESÄNÄYTTELY KOKOELMISTA

1.6.–1.9.2009

 

CHADÔ

Teen tie

29.1.–28.6.2009

 

AURINGONJUMALATTAREN TYTTÄRET

Japanilainen Naisellisuus

29.1.–17.5.2009

 

CARAVAGGIO PALAA

16.10.–28.12.2008

 

NOTTE ITALIANE

Italialaiset yöt

24.9.–28.12.2008

 

ISAK WACKLIN

5.6.–7.9.2008

 

PERU – 2000 VUOTTA HOPEATAIDETTA

31.1.–19.5.2008