Lucas Cranach – Renessanssin kaunottaret

Näyttely on esittelee suuren saksalaisen renessanssimestarin Lucas Cranach vanhemman (1472−1553) tuotantoa ensimmäistä kertaa Suomessa.

  • 26.9.2019–5.1.2020
Liput: museolipulla
Näyttelysali. Seinillä viisisataavuotiaita puupaneelille tehtyjä maalauksia. Oikealla ilmastokontrolloituun seinävitriiniin ripustettu teos.
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.

Sinebrychoffin taidemuseon tuottamaan ja vain Helsingissä nähtävään näyttelyyn tulee esille maalauksia ja grafiikkaa, noin 30 teosta, eurooppalaisten museoiden kokoelmista. Puulle maalatut, jo 500-vuotiaat teokset ovat museoidensa aarteita ja harvoin lainattavissa.

Suomen ainoat Lucas Cranach vanhemman maalaukset ovat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa. Nämä teokset, Nuoren naisen muotokuva (1525) ja Lucretia (1530), ovat näyttelyn lähtökohtina. Ne edustavat taiteilijan tuotannossa erittäin suosittuja aiheita, naismuotokuvia ja alastomia kaunottaria kuvattuna omaperäisellä, tunnistettavalla tyylillä.

Cranachin arvoitukselliset ja kiehtovat maalaukset ovat puhutelleet taiteilijoita kautta aikojen. Tunnetuimpia lienevät Picasson tulkinnat, joista näyttelyssä on esillä muutama esimerkki grafiikan puolelta. Tämän päivän näkökulman Cranachin teoksissa kuvattuihin upeisiin koruihin tarjoavat saksalaisten korutaiteilijoiden näyttävät teokset.

Lue lisää uusimmasta Cranach-tutkimuksesta Kansallisgallerian FNG Research -julkaisusta