Caesar van Everdingen

Siveltimen mestari Rembrandtin aikaan

Caesar van Everdingen maalasi komeita porvarimuotokuvia, vaikuttavia historiamaalauksia ja sensuelleja antiikin aiheita. Hän käytti poikkeuksellista sivellintaituruuttaan vangitakseen kankaalle sametin pehmeyden, turkisten kiillon ja pukukankaiden hohteen.

  • 2.2.–14.5.2017
Liput: museolipulla
Näyttelysali, josta aukeaa ovi käytävään. Salin violetille seinälle on ripustettu kolme maalausta, joista reunimmaiset ovat naisten potretteja ja keskimmäisessä on mies ja nainen, sekä kaksi enkeliä.
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

Caesar van Everdingen (1616/1617–1678) oli omana aikanaan arvostettu mestari, hollantilaisen klassismin kirkkain tähti. Hän jäi kuitenkin myöhemmin Rembrandtin varjoon, kuten niin monet muutkin hollantilaiset 1600-luvun taiteilijat. Nyt Caesar van Everdingen on löydetty uudelleen ja hänen tuotantonsa, jota asiantuntijat pitävät yhtenä 1600-luvun parhaista, on uudelleenarvioinnin kohteena.

Caesar van Everdingenin ensimmäinen yksityisnäyttely avautui syyskuussa 2016 Alkmaarissa, Stedelijk Museumissa, neljäsataa vuotta taiteilijan syntymän jälkeen. Näyttely on monivuotisen tutkimus- ja konservointihankkeen huipentuma ja suuri tapaus hollantilaisissa taidepiireissä. Näyttelyn helmi on mahtava ryhmämuotokuva, joka esittää Alkmaarin vanhaa porvarikaartia. Näyttely esittelee 28 teosta, puolet taiteilijan tunnetusta tuotannosta.

Näyttelyn kuraattorina sekä näyttelyjulkaisun toimittajana ja kirjoittajana on toiminut Christi Klinkert Stedelijk Museum Alkmaarista.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Alkmaarin Stedelijk Museumin kanssa.