100 vuotta 100 kuvaa

Hannu Pakarinen

Valokuvataiteilija Hannu Pakarinen matkusti läpi satavuotiaan Suomen kuvaten henkilöitä, jotka ovat syntyneet vuosina 1917–2017, yhden jokaiselta vuodelta.

  • 8.6.–3.9.2017
Punainen kellari
Liput: museolipulla
Näyttelysali punatiilikellarissa. Värivalokuvia sinisillä seinäkkeillä.
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Muotokuvat ja kuvattavien omaelämäkerralliset tarinat piirtävät ajankuvaa tämän päivän Suomesta. Vuodet ja ihmiset muodostavat itsenäisen Suomen tarinan tavalla, joka nostaa jokaisen sankariksi.

”Valokuvaan ja haastattelen sata eri-ikäistä Suomen kansalaista, jotka ovat syntyneet 1917–2017, yhden kansalaisen jokaiselta vuodelta. Kuvaukset pohjautuvat roadphotography -traditioon. Kierrän kamerani kanssa Suomea ristiin rastiin etsien suomalaisuuden olemusta ja tässä ajassa olevia ilmiöitä. Valitsen ihmiset aika sattumanvaraisesti, kuitenkin niin, että kuvattavat edustavat mahdollisimman kattavasti eri sosiaaliluokkia. Tavoitteenani on piirtää muotokuvien kautta ajankuvaa tämän päivän Suomesta historiallista viitekehystä unohtamatta. Kyse ei ole ainoastaan muotokuvatradition nykytaiteellistamisesta ja subjektiivisesta historiankirjoituksesta, vaan myös unelmista, muistoista ja hyvän elämän pohdinnoista. Muotokuvat ja kuvattavien omaelämäkerralliset tekstit johdattavat myös miettimään millaista on ollut elää idän ja lännen välissä. Uskon työlläni olevan yhteiskunnallista, dokumentaarista ja tutkimuksellista arvoa tämän päivän Suomen ja suomalaisuuden kuvaajana”. Hannu Pakarinen.

Näyttely on osa Suomi 100 –ohjelmaa vuonna 2017.