bool(false)

Näyttelyt

Lucas Cranach – Renessanssin kaunottaret

26.9.2019 – 5.1.2020

Lucas Cranach vanhempi: Venus ja Amor hunajavarkaissa, 1530. Statens Museum for Kunst, Kööpenhamina. © SMK Photo | Jakob Skou-Hansen

 

Lucas Cranach − Renessanssin kaunottaret -näyttely avautuu Sinebrychoffin taidemuseossa syyskuun loppupuolella 2019. Näyttely on suuren saksalaisen renessanssimestarin Lucas Cranach vanhemman (1472−1553) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Sinebrychoffin taidemuseon tuottamaan ja vain Helsingissä nähtävään näyttelyyn tulee esille maalauksia ja grafiikkaa, noin 30 teosta, eurooppalaisten museoiden kokoelmista. Puulle maalatut, jo 500-vuotiaat teokset ovat museoidensa aarteita ja harvoin lainattavissa. Näyttely on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 26.9.2019 – 5.1.2020.

Lucas Cranach vanhempi: Nuoren naisen muotokuva, 1525. Kansallisgalleria | Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Hannu Aaltonen

 

Suomen ainoat Lucas Cranach vanhemman maalaukset ovat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa. Nämä teokset, Nuoren naisen muotokuva (1525) ja Lucretia (1530), ovat näyttelyn lähtökohtina. Ne edustavat taiteilijan tuotannossa erittäin suosittuja aiheita, naismuotokuvia ja alastomia kaunottaria kuvattuna omaperäisellä, tunnistettavalla tyylillä.

Lucas Cranach vanhempi: Lucretia, 1530. Kansallisgalleria | Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Hannu Aaltonen.

Cranachin arvoitukselliset ja kiehtovat maalaukset ovat puhutelleet taiteilijoita kautta aikojen. Tunnetuimpia lienevät Picasson tulkinnat, joista näyttelyssä on esillä muutama esimerkki grafiikan puolelta. Tämän päivän näkökulman Cranachin teoksissa kuvattuihin upeisiin koruihin tarjoavat saksalaisten korutaiteilijoiden näyttävät teokset.

Lisätietoja näyttelystä:
Museonjohtaja Kirsi Eskelinen, p. 0294 500 490, kirsi.eskelinen(at)siff.fi
Amanuenssi Claudia de Brün, p. 0294 500 468, claudia.debrun(at)siff.fi

Lue lisää uusimmasta Cranach-tutkimuksesta Kansallisgallerian FNG Research -julkaisusta täältä >>

 

Joulukattauksia Bulevardilla

30.11.2019–12.1.2020

Millaista joulua Paul ja Fanny Sinebrychoff viettivät kauniissa kodissaan? Voimme hyvin kuvitella, kuinka Sinebrychoffin suku valmistautui jouluillalliselle. Nyt olemme kattaneet joulupöytään hienoimmat posliinit ja pellavadamastiset pöytäliinat, joita on käytetty Sinebrychoffien kotona. Muukin koristelu noudattelee entisaikojen säätyläiskotien joulunviettotapoja. Tänä vuonna kotimuseon joulu onkin aivan erityisen elämyksellinen.

Toteutimme juhlalliset joulukattaukset 1800-luvun loppupuolen tyyliin yhdessä Sinebrychoffin taidemuseon ystävät ry:n kanssa. Asiantuntijana on toiminut ystäväyhdistyksen hallituksen jäsen, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki.

Ja muistathan, että kotimuseoon on ilmainen sisäänpääsy.

Joulukattaus empiresalissa jouluna 2018. Valokuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

 

 

Sinebrychoffit – Hietalahden hyväntekijät

16.3.2019–12.1.2020
Punainen kellari

Nikolai Sinebrychoffin (1788/89–1848) vuonna 1819 perustama panimo kasvoi perheyrityksestä suuryritykseksi. Mittavan varallisuuden turvin Sinebrychoffit huolehtivat tehtaan työväen ja kaupungin vähäosaisten hyvinvoinnista. Myös kulttuurihankkeet olivat tärkeitä avustuskohteita. Suvun kotitalossa, nykyisessä Sinebrychoffin taidemuseossa, on yhä esillä Paul ja Fanny Sinebrychoffin 1890-luvulla alkunsa saanut taidekokoelma. Näyttely Sinebrychoffin suku – Hietalahden hyväntekijät esittelee suvun historiaa, keskiössä Oy Sinebrychoff Ab:n muotokuvalahjoitus. Sinebrychoff on Pohjoismaiden vanhin panimo ja täyttää 200 vuotta lokakuussa 2019. Nykyään panimo on tanskalaisen Carlsbergin omistuksessa. Lue lisää (PDF) >>

 

Anna ja Paul Sinebrychoff lapsineen

Paul ja Anna Sinebrychoff lapsineen 1860-luvulla. Valokuva Fritz Hjertzell. Museovirasto.