bool(false)

Näyttelyt

Italian ja Orientin lumo – Ippolito Caffi

1.2.–27.5.2018

Italialainen Ippolito Caffi (Belluno 1809–1866 Lissa) oli kaupunkinäkymiin ja maisemiin erikoistunut taiteilija, seikkailija ja isänmaanystävä. Näyttely vie yleisön matkalle Ippolito Caffin kanssa Venetsiaan, Roomaan, Napoliin, Ateenaan, Konstantinopoliin ja muihin Orientin kaupunkeihin, joiden näkymiä hän ikuisti maalauksiinsa, piirustuksiinsa ja vesiväritöihinsä.

Ippolito Caffia pidetään veduta-maalausperinteen jatkajana ja uudistajana. Caffi ihaili Canaletton taidetta, ja se ilmenee hänen varhaisissa meri- ja arkkitehtuurinäkymissään kirkkaana ja kuulaana esitystapana. Myöhemmin Caffi saavutti mainetta maalaamalla sumun täyttämiä maisemia sekä Venetsian naamiaiset -tyyppisiä suosittuja kuva-aiheita intensiiviseen, romanttiseen henkeen. Caffin öisissä maisemissa kaupunki muuttui näyttämöksi, jossa keskeisiä eivät olleet enää rakennukset, vaan unenomaisen valon salaperäinen hohde.

Caffi ei ollut vain matkamies, vaan hän oli myös seikkailija ja tutkimusmatkailija. Hän ei tyytynyt turistireitteihin, vaan ulotti matkansa huomattavasti kauemmas, riskienkin uhalla. Egyptissä, Syyriassa, Jerusalemissa ja Konstantinopolissa tehdyt piirustukset ja maalaukset vievät meidät paikkoihin, jotka eivät kuuluneet grand tourin kohteisiin.

Persoonaltaan monisärmäinen Caffi oli myös palava patriootti. Hän osallistui Daniele Maninin johtamaan Venetsian kansannousuun Itävaltaa vastaan ja menehtyi Lissan meritaistelussa Re d’Italia -lippulaivan upotessa Adrianmerellä vuonna 1866.
Lue lisää Ippolito Caffin elämästä (PDF) >>

Näyttelyssä on esillä 73 maalausta ja yhteensä 15 piirustusta ja vesivärityötä Fondazione Musei Civici di Venezian kokoelmista.

Ippolito Caffi, Kairon pääkatu, 1844. Fondazione Musei Civici di Venezia. Galleria Internazionale d’Arte Moderna di Ca’ Pesaro

 

 

 

 

Piranesi – Rauniot puhuvat

16.2.–27.5.2018
PUNAINEN KELLARI

Grafiikan suuri mestari, italialainen Giovanni Battista Piranesi (1720–78) ei alun perin suunnitellut taiteilijan ammattia. Hän kouluttautui ensin arkkitehdiksi ja myöhemmin taidegraafikoksi. Piranesin monipuolinen koulutus, utelias luonne ja voimakas mielikuvitus yhdistettynä hänen tekniseen osaamiseensa grafiikassa tuottivat ennennäkemättömiä tuloksia. Piranesi loi Rooman perinteisistä kohteista aivan uudenlaisia näkymiä ja uudisti tapaa kuvata maisemaa.

Piranesin tuotantoon kuuluu yli tuhat grafiikantyötä. Hänen tunnetuimmat grafiikansarjansa ovat Vedute di Roma ja Carceri d’invenzione. Molemmat sarjat ovat edustettuina näyttelyssä. Esillä on yhteensä 16 grafiikanlehteä Sinebrychoffin taidemuseon omista kokoelmista.

Grafiikanlehtien lisäksi näyttelyssä on videoprojisointi, jossa Carceri d’invenzione -sarjasta on luotu 3D-mallinnustekniikalla miltei käsin kosketeltavan todellinen tila. Videosta on sanottu, että sen katsominen on kuin astuisi sisään Piranesin mieleen.

Näyttely avautuu Sinebrychoffin taidemuseon Punaisen kellarin näyttelytilassa perjantaina 16.2.2018 ja on esillä 27.5.2018 saakka.

Piranesi, Giovanni Battista (1720–1778): Näkymä Piazza Rotondalta Roomassa. Kansallisgalleria / Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola