Toukka-akka -esitys ja taiteilijan sana

Luonnontutkija ja taiteilija Maria Sibylla Merianin (1647-1717) henkilöstä ammentava monologi tuo eteemme Marian, joka pohtii elämän alkua, loppua ja muuttuvaisuutta tarkkailemalla hyönteisiä ja tekemällä niistä havaintoja. Miten suhde tietoon ja tuntemattomaan, Jumalaan ja luontoon muuttuu, kun vuosisadat vaihtuvat ja Maria vain jatkaa elämistään?
Esitys pohjautuu Selja Ahavan romaaniin Nainen joka rakasti hyönteisiä (2020).

  • 17.8.2022 klo 18–19
suomeksi
Valkoinen kellari
Liput: museolipulla
60 paikkaa. Ei ennakkoilmoittautumista. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu kassalla tullessasi.
Maria Sibylla Merian, 1679. Yöriikinkukonsilmäperhosen muodonmuutos kirsikkapuun oksalla. Kuva: Rikjsmuseum.


Monien kirjailijoiden luottonäyttelijä Petriikka Pohjanheimo esittää Selja Ahavan romaanista dramatisoidun monologin. Johdantona Selja Ahava esittelee kirjansa taustoja ja Maria Sibylla Merianin henkilöä. Esityksen jälkeen on aikaa yleisökeskustelulle.

”Kun katsoin toukkaa, kun seurasin sen salaista elämää, en odottanut siltä mitään. En väittänyt tuntevani sitä, en lausunut sen toiveista tai tarpeista sanaakaan, sen salaperäisyys pysyi vaikka se kuori kerroksiaan, ja kaikki mitä voin, sain, halusin, oli todistaa tätä elämistä ja muuttumista.”

Saksalainen Maria Sibylla Merian oli latinantaidoton nainen, joka julkaisi elinaikanaan useita kirjoja hyönteisistä ja ennen muuta perhosista. Hän dokumentoi ensimmäisenä perhosen metamorfoosin neljä vaihetta ja oli näin mukana murtamassa vielä tuolloin vallalla ollutta käsitystä hyönteisten neitseellisestä sikiämisestä. Merian myös tallensi piirustuksiinsa hyönteiset suhteessa niiden luonnolliseen kasvuympäristöön – hän näki siis luontokappaleet osana laajaa suhteiden verkostoa, ja luonnonjärjestyksen heijastuksena Kaikkivaltiaan ajattelusta.


Ahavan kirjaa mukaillen monologin Maria käy läpi muodonmuutoksen, ja vuosisadasta toiseen elävästä Mariasta kasvaa länsimaisen maailmankuvan murroksen todistaja. Jumala tekee tilaa tieteelle, taikausko rationaalisuudelle.

  • Selja Ahava on porvoolainen kirjailija, joka on julkaissut neljä romaania. Sattumaa ja elämän selittämätöntä luonnetta käsitellyt Taivaalta tippuvat asiat (2015) voitti EU:n kirjallisuuspalkinnon ja nousi myös Finlandia-palkintoehdokkaaksi. Nainen joka rakasti hyönteisiä (2020) oli Runeberg-palkintoehdokkaana ja sille myönnettiin Kiitos kirjasta -mitali. Ahavan kirjoja on käännetty 26 kielelle.
  • Petriikka Pohjanheimo on helsinkiläinen freelance-näyttelijä ja laulaja. Hän on esiintynyt niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa sekä vapaiden teattereiden että kaupunginteattereiden lavoilla (viimeisimpinä KokoTeatteri Helsingissä, Tampereen Työväenteatteri ja Tehdas Teatteri Turussa). Työssään Petriikkaa kiinnostaa erityisesti vähemmistöjen oikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen liittyvät teemat.