Lotta Nylund: Alexander Lauréus – taidetta ja elämää 1800-luvun alun Turussa, Tukholmassa, Pariisissa ja Roomassa 

Näyttelyn kuraattori Lotta Nylund kertoo Lauréuksen maalauksista ja elämästä varhaisromantiikan aikakaudella.

  • 8.3.2023 klo 18–19
suomeksi
Seminaaritila
Liput: museolipulla
Näyttelylipulla 18 €/ 12 €/ Museokortilla, alle 18 v. maksuton. Liput kassalta tapahtumapäivänä. 80 paikkaa. Ei ennakkovarauksia.
Alexander Lauréus (1783 – 1823): Ukko ja kaappi, aihe Storkyrkobrinkeniltä, Tukholma, 1809. Tukholman kaupunginmuseo. Kuva: Göran Sehlstedt

Alexander Lauréus syntyi Turussa 1783 ja muutti Tukholmaan opiskelemaan Kuninkaallisessa Taideakatemiassa. Maalauksissaan hän kuvasi arkielämää sekä viihdekirjallisuudesta ja teatterista tuttuja aiheita. Kuvataiteessaan Lauréus oli varhaisen romantiikan edelläkävijä.

Luennolla saamme kuulla Lauréuksen ja hänen avopuolisonsa Margaretha Charlotta Thyneliuksen matkasta Pariisiin 1817. Matka jatkui 1820 Alppien yli Roomaan. Siellä Lauréus kuvasi paikallista katuelämää. Hänen maalauksensa luovat mielenkiintoisen näkymän varhaisen 1800-luvun Turkuun, Tukholmaan, Pariisiin ja Roomaan.

FM Lotta Nylund tutkii väitöskirjassaan Alexander Lauréuksen taiteellista tuotantoa ja toimintaa erityisesti suhteessa varhaiseen romantiikkaan ja aikakauden visuaaliseen kulttuuriin. Lotta Nylund on Villa Gyllenbergin taidemuseon intendentti.