Takana oli Ranskan vallankumous vuonna 1789, mutta sitä seurasivat uudet vallankumoukset vuosina 1830 ja 1848, joka tunnetaan myös Euroopan hulluna vuotena. Luonnonhistoriasta eriytyivät eri luonnontieteet, ja niissä luovuttiin Carl von Linnén luomista luokittelujärjestelmistä eli taksonomioista.
Saksasta levisivät kansallisuusaatteet ympäri Eurooppaa. Taiteilijat olivat lähempänä runoilijoita ja filosofeja. Teollistuminen kiihtyi ja aiheutti samalla ongelmia kaupungeissa. Työväenluokan oloihin alettiin kiinnittää huomiota. Kaupunkeihin alettiin suunnitella puistoja ja viheralueita lisäämään viihtyisyyttä ja parantamaan ilmaa.
Taiteilijat alkoivat kaivata takaisin luontoon ja hakeutuivat kaupungeista maaseudulle. Goethen jalanjäljissä tehtiin pyhiinvaellusmatkoja Roomaan ja sen maaseudulle. Mielikuvitus valtasi alaa, ja sadut sekä seikkailukertomukset olivat suosittuja.
FT Anne-Maria Pennonen työskentelee amanuenssina Ateneumin taidemuseossa, Suomen Kansallisgalleriassa. Hän on kuratoinut useita näyttelyitä. Hän on erikoistunut 1800-luvun taiteeseen ja on tutkinut erityisesti maisemamaalausta Pohjoismaissa sekä Saksassa.
Tutustu luentosarjaan
Sisältöä ei löytynyt.