Peder Balke (1804-1887) on yksi Pohjoismaiden romantiikan ajan arvoituksellisimmista ja omaperäisimmistä taiteilijoista. Suuren merkityksen sai hänen matkansa kotimaansa Norjan pohjoisimpiin osiin vuonna 1832. Autio, arktinen luonto tarjosi hänelle motiiveja ja inspiraatiota koko hänen uransa ajan – ja hänestä tuli siten yksi ensimmäisistä taiteilijoista, jotka kuvasivat tätä maisemaa. Välittääkseen vaikutelmansa vaikuttavasta luonnosta hän kuitenkin etsi aina uusia tapoja ilmaista itseään ja kehitti oman, kokeilevan maalaustapansa. Häntä pidetään toisinaan 1900-luvun avantgarden pioneerina.
Balke matkusti paljon sekä kouluttautuakseen että löytääkseen uusia markkinoita. Dresdenissä hän oli maanmiehensä Johan Christian Dahlin oppilas ja tutustui myös saksalaisen romantikon Caspar David Friedrichin töihin. Myöhemmin Pariisissa taiteilija sai toimeksiannon Ranskan kuninkaalta Louis Filipeltä. Balke oleskeli pidempiä aikoja myös Tukholmassa ja Lontoossa ja vieraili lyhyesti myös Helsingissä.
Kotimaassaan Balke oli pitkään sivuutettu, kunnes hänet löydettiin vähitellen uudelleen 1900-luvulla. Viimeisen vuosikymmenen aikana hänen taiteensa on saanut kansainvälistä tunnustusta.
FT Knut Ljøgodt on Pohjoismaisen taideinstituutin johtaja ja museonjohtaja FT Kirsi Eskelisen kanssa Sinebrychoffin taidemuseon Peder Balke –Arktisen lumo – näyttelyn kuraattori. Ljøgodt on ollut kuratoimassa useita tätä taiteilijaa käsitteleviä näyttelyitä sekä kirjoittanut teoksen Peder Balke: Sublime North: Works from The Gundersen Collection (Skira, Milano 2020).
Kaikki Peder Balke -luennot

Nina Sarnela: Arktinen ilmakehä muutoksessa – tutkimusmatkoilla Pohjoisilla napa-alueilla


Ville Lukkarinen: Muistoja, näyttämöitä vai pelkkää maalia? Näkökulmia Peder Balken maalauksiin
