TaT Tuula Moilanen: Kirsikankukkien aika – japanilainen ajankäsitys ja sen heijastuminen puupiirrostaiteessa​

Taiteen tohtori, kuvataiteilija Tuula Moilanen kertoo, kuinka simultaaniset aikakerrokset ja vuodenaikojen kierto näyttäytyvät japanilaisissa puupiirroksissa.

  • 9.11.2022 klo 18–19
suomeksi
Valkoinen kellari
Liput: museolipulla
Näyttelylipulla 16 €/ 14 €/ Museokortilla, alle 18 v. maksuton. 50 paikkaa. Ei ennakkoilmoittautumista. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu kassalla tullessasi.
Kuniyoshi: Genjin tarinasta/ Ur Genjis historia/ From Tales of Genji, 1847-1852. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva/Bild/Photo: Kansallisgalleria, Nina Pätilä.

Luento paljastaa yllättävän yhteyden ajantajun ja japanin kielen välillä, ja antaa myös käytännöllisiä vinkkejä ukiyo-e kuvien tulkintaan.

Japanilainen aika etenee monella tasolla. Länsimaisen ajanlaskutavan alla kulkee keisarikausiin ja vuodenaikojen vaihteluun perustuva syklinen aika. Merkityksellinen on myös ikuisesti liikkuva Nyt-hetki, joka sisältää menneisyyden ja tulevaisuuden. Sen myötä hetkellisyys voidaan käsittää samanaikaisesti ikuisuudeksi.

Tästä hyvänä esimerkkinä ovat puupiirroksissa usein kuvatut kirsikankukat. Ne ovat hetkellisyyden symboleita, mutta sisältävät samalla elämän ikuisen kiertokulun: Kukkivien puiden loisto on ohi parissa viikossa, mutta toistuu joka vuosi keväisin samankaltaisena.

Moilanen tunnetaan Suomessa japanilaisen puupiirroksen ja perinteisen paperinvalmistuksen asiantuntijana. Hän asui Kiotossa, Japanissa yli kahdenkymmenen vuoden ajan, perehtyen käytännön elämän kautta syvällisesti maan kulttuuriin ja taide-elämään.