Kirsi Vainio-Korhonen: Kirppu-Kaisa, Musta-Maija ja muut työläisnaiset. Naisten elämä ja työ 1800-luvun alun Ruotsissa ja Suomessa 

Luennolla paneudutaan Alexander Lauréuksen taiteen kautta 1800-luvun alun Suomessa ja Ruotsissa eläneiden naisten mahdollisuuksiin ansaita elantonsa esimerkiksi katukaupustelijoina, kapakkapiikoina, sirkusesiintyjinä ja seksityöntekijöinä.

  • 29.3.2023 klo 18–19
suomeksi
Seminaaritila
Liput: museolipulla
Näyttelylipulla 18 €/ 12 €/ Museokortilla, alle 18 v. maksuton. Liput kassalta tapahtumapäivänä. 80 paikkaa. Ei ennakkovarauksia.
Alexander Lauréus (1783 – 1823): Kapakkakohtaus. Yksityiskokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

Itsensä elättäneiden työläisnaisten, yksinäisten äitien ja naisleskien toimeentulokeinoista on säilynyt vain vähäisiä tiedonmurusia. Tiedämme kuitenkin, että vielä 1800-luvun alussa yksin tai aviottomien lastensa kanssa asuvat kaupunkilaisnaiset hankkivat elantonsa monenlaisista tilapäistöistä, esimerkiksi pyykkäreinä, siivoojina, kaupustelijoina, päiväläisinä, seksityöllä ja jopa salakapakoinnin, näpistysten ja varkauksien kaltaisilla rikoksilla. Yksikään näistä ansaintatavoista ei ollut kokopäiväistä palkkatyötä. Alexander Lauréuksen katu-, tori- ja kapakkaelämää kuvaavat teokset ovat ainutlaatuisia kuvallisia lähteitä näiden naisten tekemästä työstä. 

FT Kirsi Vainio-Korhonen toimii Turun yliopiston Suomen historian professorina. Hän on tutkinut 1700- ja 1800-luvun naisten työn historiaa, kätilöitä, piikoja ja seksityöntekijöitä sekä kapakoinnilla ja kaupustelulla itsensä elättäneitä naisia. Näistä aiheista hän on julkaissut mm. teokset Ujostelemattomat. Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa (2012) sekä Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa. Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa (2018). 

Tutustu luentosarjaan

Sisältöä ei löytynyt.