bool(false)

Esinekokoelmat

Huonekalut

Sinebrychoffit sisustivat kotinsa huoneet eri tyylisuuntien mukaan. Suurin huoneista edusti keisarillista empireä, viereinen seurustelusalonki puolestaan kustavilaista tyyliä, Paulin Sinebrychoffin työhuone ja ruokasali olivat hollantilasta barokkia.

Empiresali on edelleen talon hienoin huone, ja siellä ovat arvokkaimmat kalusteet ja kattokruunut. Salin kalusto hankittiin todennäköisesti jo Paulin isän, Paul Sinebrychoff vanhemman aikana noin 1850-luvulla. Perimätiedon mukaan se ostettiin keisarillisesta hovista, Ropshan linnasta Venäjältä. Koristeelliseen mahonkiseen kalustoon kuuluu kaksi sohvaa, tuoleja, pöytiä ja jalustoja. Kaluston verhoilu on empiren suosimaa keltaista silkkikangasta.

Kustavilaisen salongin roosanväriseen huonekaluryhmään kuuluu nojatuoleja, sohvia, tuoleja, jalkapalleja ja pöytä. Silkkikankaiset tuolit ja sohvat on valmistettu 1700-luvulla, pöytä vasta 1800-luvulla. Kalusto on kullattu 1800-luvun loppupuolella. Yksi tuoleista on tukholmalaisen mestarin Jacob Malmsteinin signeeraama. Paul Sinebrychoff maksoi kalustosta 3 030 kruunua.

 

Kustavilainen sali. Kuva: Arno de la Chapelle (2005).

Kustavilainen sali. Kuva: Arno de la Chapelle (2005).

 

Salongin arvokkain huonekalu on mahonkinen, intarsiakoristeltu kirjoituslipasto, joka on alun perin kuulunut Kustaa III:n sisarelle, Sofia Albertinalle. Sen on suunnitellut Loius Masreliez ja valmistanut hovipuuseppä Gustaf Adolph Ditzinger. Lipasto edustaa kustavilaisen suuntauksen myöhempää vaihetta, joka saavuttu huippunsa juuri Masreliezin sisustustaiteessa 1790-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Kustavilaisen salongin koristeellinen parketti on aito ja se on peräisin ruotsalaisesta 1700-luvun linnasta. Parketti vaurioitui pahoin talvisodan pommituksissa; se koottiin uudelleen ja on nyt alkuperäistä pienempi.

Paul Sinebrychoffin työhuone on tummaa hollantilaista barokkityyliä nahkasohvineen ja jykevine kaappeineen. Huoneen kabinettikaapit ajoittuvat n. 1600-luvulle.

Ruokasali on sisustettu hollantilaiseen barokkityyliin kabinettikaappeineen, Delftin ja Kiinan posliineineen, lampetteineen ja kierresorvattuine tuoleineen. Ruokasalin uusbarokkisen ruokailuryhmän Paul Sinebrychoff osti 1904 Tukholmasta, ja siihen kuuluu pöytä ja 18 tuolia. Pöydän päällä pidettiin itämaista mattoa.

 

Kellot

Sinebrychoffin taidemuseon kellokokoelma on Suomen oloissa ainutlaatuinen. Se sisältää kaksi lattiakelloa, yhden seinäkellon, neljä pöytäkelloa ja kaksi taskukelloa. Merkittävin kokoelman esineistä on soittokoneistolla varustettu pöytäkello, jonka Paul Sinebrychoff osti joululahjaksi vaimolleen Fannylle vuonna 1900. Kellon on valmistanut tukholmalainen Zacharias Besck (vanhempi tai nuorempi?) 1700-luvun alussa. Kellossa on kahdeksan soittorullaa eri sävelmiä. Vastaavanlaisia pöytäkelloja on tämän lisäksi vain Ruotsin kuningashuoneen jäsenien hallussa.  Paul Sinebrychoff osti kultakuorisen taskukellon Bukowskin huutokaupasta lokakuussa 1902. Taskukellossa on signeeraus Baillon, Paris. Kellon takaosan kuorissa on emalikoristelu, jossa Venus ja Jupiter on kuvattu pilvien päällä. Amor jousipyssyineen tarkkailee kohtaamista alareunassa.

 

Hopeaesineet

Paul ja Fanny Sinebrychoffin hopeakokoelma sisältää 29 esinettä, jotka ovat pääosin Fanny Sinebrychoffin keräämiä. Kokoelma on valaiseva läpileikkaus pohjoismaisesta kultasepäntyöstä noin sadan vuoden ajalta (1660‒1760). Siihen kuuluu sekä pohjoismaisissa metropoleissa kuten Kööpenhaminassa, Tukholmassa ja Kristianiassa (nykyinen Oslo) valmistettuja esineitä että maaseutukaupunkien kultaseppien töitä. Osa kokoelmasta on esillä kotimuseossa.

 

Posliiniesineet

Posliinikokoelma on Fanny Sinebrychoffin keräämä. Se sisältää lähes kolmesataa kiinalaista ja eurooppalaista posliiniesineittä, kuten Meissenin posliiniastiastoja ja Delftin kiinalaisvaikutteisia maljakkoja.

 

Lasiesineet

Sinebrychoffien lahjoituskokoelmaan kuuluu kymmenen lasiesinettä ja lasisten valaisinten osia. Kokoelma sisältää pikareita, juomalaseja ja pokaaleja lähinnä 1700- ja 1800-luvuilta ja ne ovat keskieurooppalaista tuotantoa.

 

Taideteollisuus

Paul ja Fanny Sinebrychoffin lahjoituskokoelma sisältää myös kynttilänjalkoja, maljakoita ja jalustoja. Ne ovat esillä kotimuseon saleissa.