Lahjoituksia ja hankintoja
Sinebrychoffin taidemuseossa on maamme suurin ja arvokkain vanhan eurooppalaisen taiteen kokoelma. Kokoelmaamme kuuluu noin 6500 kansallisaarretta, jotka ovat meidän kaikkien yhdessä omistamia taideteoksia. Vanhimmat teokset ovat myöhäiskeskiajalta, mutta kokoelman painopiste on renessanssin jälkeisessä taiteessa aina 1800-luvun puoliväliin saakka.
Kokoelma on syntynyt useiden keräilijöiden lahjoituksista, joita on myöhemmin täydennetty museon omilla hankinnoilla.
Tärkein kokonaisuus on Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseo. Sinebrychoffien lahjoitus Suomen valtiolle vuonna 1921 oli Suomen oloissa ainutlaatuinen. Arvokkaan taidekokoelman lisäksi lahjoitukseen kuului pariskunnan kauniin huoneiston antiikkiset huonekalut, posliinit ja esineistö.
Suomessa ei ollut merkittäviä taidekokoelmia vielä 1800-luvun alkupuolella. Niinpä vapaaherra Otto Wilhelm Klinckowströmin (1778-1850) taidekokoelma oli syystäkin kuuluisa. Klinckowströmin kuoleman jälkeen Venäjän suuriruhtinas ja tuleva keisari Aleksanteri II osti kokoelman merkittävimmät teokset ja lahjoitti ne vasta perustetulle Suomen taideyhdistykselle. Tästä lahjoituksesta nykyisen Kansallisgallerian kokoelma on saanut alkunsa.
Suomen taideyhdistys kartutti taidekokoelmansa määrätietoisesti seuraavien vuosikymmenien aikana. Vaikka suurin osa hankinnoista kohdistui kotimaiseen taiteeseen, kokoelmaan tuli aika ajoin myös ulkomaista taidetta.
Keräilijät kunniaan
1800-luvun loppupuolella ulkomaisen taiteen keräily oli muutaman varakkaan yksityishenkilön varassa. Taidetta hankittiin ulkomaan matkoilta tai huutokaupoista. Kamariherra Hjalmar Linder ei tehnyt sattumanvaraisia hankintoja vaan keskittyi korkealaatuisiin teoksiin. Hänen ansiostaan museon kokoelmissa on Suomen ainoa Rembrandtin teos.
Vanhaa eurooppalaista taidetta kulkeutui Suomeen myös Venäjältä. Vallankumouksen jälkeen monet yksityiskokoelmat pirstoutuivat ja aktiiviset taidekauppiaat ostivat teoksia venäläisiltä emigranteilta.
Toisen maailmansodan jälkeen vanhan eurooppalaisen taiteen keräily tyrehtyi lähes kokonaan. Sen jälkeen merkittäviä lahjoituksia tapahtuu enää harvoin. Ester ja Jalo Sihtolan taidesäätiön lahjoitus 2000-luvun alussa on siksi erityisen merkittävä. Mittavan kokoelman mukana tuli myös muutama harvinaisen arvokkaita teoksia Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmaan.
Sinebrychoffin taidemuseon merkittävimmät taidekokoelmat
- Paul ja Fanny Sinebrychoffin kokoelma
- Ateneumin Ystävät Ry:n kokoelma
- Carl von Haartmanin kokoelma
- O.W. Klinckowströmin kokoelma
- Göhlen kokoelma
- Antellin kokoelma
- Ester ja Jalo Sihtolan kokoelma
- Aspelin-Haapkylän kokoelma
- Linderin kokoelma
- Sinebrychoffin ystävien kokoelma
Teoslainat
Sinebrychoffin taidemuseo lainaa kokoelmiensa teoksia museoille ja näyttelynjärjestäjille.

Tutustu taidekokoelmaan verkossa
Sinebrychoffin, Ateneumin, Kiasman taidemuseoiden kokoelmateoksiin voi tutustua Kansallisgallerian verkkosivuilla. Tekijänoikeusvapaita teoskuvia on mahdollista ladata suoraan sivustolta.

Liity Sinebrychoffin taidemuseon ystäväksi
Ystävänä annat arvokkaan tukesi Sinebrychoffin taidemuseolle ja pääset tutustumaan muihin taiteen ystäviin kattavan jäsenohjelman kautta.